Regulace cen plynu konkurenci nepomůže

ČTK, eko
8. 11. 2005 14:44
Brno - Regulací cen plynu, podle experta, potřebná konkurence nevznikne.

Plánované znovuzavedení regulovaných cen plynu, které na leden příštího roku ohlásil Energetický regulační úřad (ERÚ), není podle experta a profesora Univerzity Karlovy Michala Mejstříka krokem správným směrem. Pokud ceny plynu na mezinárodních trzích porostou, regulace nic nezmůže, opatření jen ztíží vytvoření potřebného konkurenčního prostředí mezi dodavateli plynu, řekl dnes ČTK na konferenci plynařů v Brně Mejstřík.

Opětovné regulaci cen plynu všem zákazníkům oznámil ERÚ v polovině října. Od letošního ledna přitom fungoval volný trh pro několik desítek podniků, od roku 2006 měl začít pro všechny další s výjimkou domácností. Důvodem "držení cen" je podle vedení úřadu neoprávněné zvyšování cen ze strany hlavním dodavatele plynu na tuzemském trhu, společnosti RWE Transgas. RWE tvrzení ERÚ odmítá.

Podle Mejstříka je situace složitější. Plyn ve střední Evropě či v Německu je ze stejných surovinových zdrojů, v tuzemsku jsou ovšem marže za jeho prodej nejnižší. Transgas tak mohl být klidně pod tlakem mateřské RWE, že stejnou surovinu prodává s nejnižší marží, a to je otázka oprávněná, míní Mejstřík. Chyba se podle něj stala už před několika lety, kdy Evropská unie rozhodla o vytvoření jednotného trhu s plynem. "Cíl to byl dobrý, ale směrnice nedokázaly plně odhadnout dopad na jednotlivé národní trhy, tvrdí.

Při vytváření energetické koncepce státu prosazoval Mejstřík odklad liberalizace alespoň do roku 2007. Byl přesvědčen, že trh se musí na deregulaci cen pečlivě připravit a stát musí vytvořit vhodné podmínky k vytvoření konkurenčního prostředí. "To se nestalo a problémy se zastavenou liberalizací mi dávají za pravdu," poznamenal.

Zavedení regulovaných cen ho ale netěší. Střídání rozhodnutí liberalizace-regulace se většina případných zájemců o vstup na plynařský trh zalekne, tvrdí. Jedinou cestou je upravit podmínky voleného trhu při obchodování s plynem a plně trh liberalizovat. "Ceny plynu by se možná naráz zvýšily, ale to by přilákalo hodně firem a na trhu s plynem by vznikla konkurence, na níž by pak vydělaly jak firmy, tak odběratelé," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy