Registračním pokladnám odzvonilo. Na rok

Dušan Klimeš
24. 10. 2006 15:06
Praha - Poslanci schválili novelu zákona o registračních pokladnách. Podnikatelé díky ní získají další rok na jejich pořízení.

Kontroverzní zákon o registračních pokladnách se odkládá až na 1. leden 2008. Předpokládá se totiž, že se stejně jako sněmovna zachová i Senát a prezident a novelu schválí.

Poslanci dnes zákon, pod který se svorně podepsali například Mirek Topolánek, Jiří Paroubek či Martin Bursík, přijali v takzvaném zrychleném řízení, tedy během jediného dne.

Novela ještě musí projít senátem a musí ji podepsat prezident republiky. To by podle všeho mělo jít hladce.

Více z daní

Registrační pokladny mají být silnou zbraní v boji proti šedé ekonomice. Když ČSSD prosazovala jejich zavedení, argumentovala i zlepšením výběru daní a snížením daňových úniků.

Foto: Aktuálně.cz

"Mohu ujistit, že absence pokladen nezapříčiní horší stav například z pohledu zákazníka nebo z pohledu věrohodnosti účetnictví," řekl dnes ve sněmovně Michal Doktor (ODS).

"Rok platí zákon o správě daní a poplatků, který zpřísnil kontroly tržeb. Každý podnikatel musí dokladovat každou tržbu a správce daně má dost podkladů na kontrolu," dodal 

Komunističtí zákonodárci totiž namítali, že rok bez zákona může přinést komplikace.

Pro obchodníky jsou připraveny i daňové úlevy, které je mají motivovat ke koupi relativně drahých strojů, které využívají fiskální paměti k tomu, aby ulehčily práci úředníkům finančních úřadů při kontrolách.

Pokladny nechceme

S pokladnami nesouhlasí část obchodníků a jejich oborová sdružení. Prý zbytečně zvýší náklady prodejců a postihne spíše ty poctivé.

Podnikatelé, kteří se snažili vyhovět zákonu, který byl již schválen, a pokladnu si koupili, na tom prodělali. Jelikož se proti pokladnám dlouhodobě staví ODS, s nynějším odkladem může být budoucnost celého zákona nejistá. A tak možná investovali tisíce korun zbytečně.

Proti pokladnám ale brojí i hostinští a restauratéři. Registrační pokladny by prý zpomalily provoz a přinesly dodatečné náklady. Důvod jejich nespokojenosti ale může tkvět v tom, že přijdou o možnost přijímat hotovost bez vystavení patřičného dokladu.

Na hospody a restaurace by si rády posvítily i finanční úřady. Přestože obdobných zařízení neustále přibývá, podle statistik jsou přiznané tržby rok od roku nižší.

Skupinou, která se může cítit registračními pokladnami ohrožena, jsou i stánkaři, kteří téměř odmítají vystavit doklady na jakékoli zboží.

 

Právě se děje

Další zprávy