První mimopražský hotel mezi světovou špičkou

Tomáš Fránek
10. 5. 2007 14:04
Karlovarský Carlsbad Plaza patří mezi 440 top hotelů světa
Foto: Calrsbad Plaza

Karlovy Vary - Hotel Carlsbad Plaza v Karlových Varech se stal prvním českým mimopražským hotelem, který se dostal na seznam nejprestižnějšího a nejluxusnějšího světového sdružení hotelů.

Na tomto seznamu je 440 nejlepších a nejluxusnějších hotelů na světě jako například hotely Ritz v Londýně, Paříži a Madridu nebo hotel Plaza Athenee v New Yorku.

V Česku je čtvrtý

V České republice na seznamu The Leading hotels of The World byly zatím pouze tři hotely, všechny v Praze: Le Palais Prague, Palace Praha a Savoy Pratur. Mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura uvedl, že podmínkou pro zařazení hotelu na tento seznam je to, že hotel musí mít zcela jedinečnou a neopakovatelnou atmosféru.

"To může být jak dlouhou a slavnou historií, tak výjimečným umístěním a vše samozřejmě doplněno superšpičkovými službami," uvedl Okamura. Proto podle něj na prestižním seznamu chybí téměř všechny hotely všech luxusních světových řetězců jako například Intercontinental, Mariott, Four Seasons, Sofitel, Radisson SAS, Mandarin Oriental, Kempinsky nebo Hyatt. "Jsou sice podobně luxusní, ovšem v každém městě podobné a často unifikované do jednotného stylu," uvedl Okamura.

Foto: Carlsbad Plaza

Tisícovka kritérií

Hotel Carlsbad Plaza musel splnit náročná kritéria, jichž byl téměř tisíc. Schvalovací proceduru přitom nemohl nijak ovlivňovat. "Zástupkyně řetězce se anonymně ubytovala a jako klient si prověřovala všechny služby. Ať už od objednání pobytu, přes chování personálu při příjezdu až po čistotu za nábytkem.

Pak se už oficiálně představila a chtěla znát řadu dalších podrobností," uvedl obchodní ředitel vlastníka hotelu firma Eden Group Jan Motlík. Společnost Eden Group investovala do výstavby Carlsbad Plaza zhruba 750 milionů korun a otevřela ho v prosinci 2005. Loni se jeho průměrná obsazenost podle Motlíka pohybovala kolem 70 procent. Z toho asi 49 procent hostů tvořila ruská klientela.

Hotel Carlsbad Plaza má kapacitu 310 lůžek ve 160 pokojích. Dále jsou v něm k dispozici tři restauranty, čtyři bary, vlastní kompletní lázeňské zázemí. V současné době je v Česku přibližně 38 pětihvězdičkových a 270 čtyřhvězdičkových hotelů. Z toho je ovšem 28 pětihvězdičkových a 99 čtyřvězdičkových v samotné Praze.

V loňském roce navštívilo Česko přes šest milionů zahraničních turistů, z toho 659 448 přespalo v nejluxusnějších a tedy i nejdražších pětihvězdičkových hotelech.

 

Právě se děje

Další zprávy