Průlom v kurzu koruny: dolar nestojí ani dvacet korun

dkl
7. 9. 2007 17:30
Špatná data o USA pomohla koruně
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek?
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek? | Foto: Reuters

Praha - Poprvé v historii nestojí americký dolar ani dvacet korun. Tuto informaci dnes přinesl investorský server Patria Online.

Koruně pomohla především nepříznivá data o pracovním trhu v USA.

Již ráno analytici předpovídali koruně pozitivní den.

"Trh by dnes mohl reagovat na HDP, který podle nás mile překvapí," uvedl analytik Vladimír Pikora z Next Finance.

"Koruna tak bude mít další prostor k posilování," dodal. Hrubý domácí produkt si udržel solidní šestiprocentní růst v druhém čtvrtletí a skutečně tak koruně k rekordu dopomohl.

Hlavní slovo ale k vývoji měl vývoj v USA. Poprvé za čtyři roky totiž došlo k tomu, že se snížil počet pracovních míst. Na Ameriku tak tvrdě dopadá krize trhu s bydlením a hypotékami.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Levnější dolar se s odstupem projeví hned v několika oblastech. Importéři nebudou muset platit tak vysoké částky za zboží, které chtějí dovézt a výrobky v obchodech tak budou moci zlevnit.

Naopak pro exportéry je to špatná zpráva. Za své zboží inkasují v cizích měnách a po přepočtu na koruny tak získají méně.

Cestovní kanceláře můžou přehodnotit cenu zájezdů, za které svým dodavatelům platí vesměs v dolarech. Stejně tak útrata v zemích, kde přijímají dolar, bude v přepočtu na koruny nižší.

V neposlední řadě světový obchod s ropou probíhá v dolarech a do budoucna zde vznikne prostor pro slevnění benzínu.

Ještě před pěti lety přitom stál dolar třicet korun a v roce 2000 dosáhl téměř 43 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy