Prodal Centrum.cz. Živě odhadl, kam míří český internet

Redakce EKO
11. 12. 2007 18:20
Na dotazy čtenářů odpovídal Ondřej Tomek
Ondřej Tomek, zakladatel Centra.cz
Ondřej Tomek, zakladatel Centra.cz | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Založil portál Centrum.cz, a stal se tak jedním z průkopníků internetu v Česku. V uplynulých dnech "své dítko" prodal americkému investičnímu fondu Warburg Pincus.

Kde vidí další perspektivy internetu v Česku? Spojí se všechny protály v jeden? Jak se prodává druhá největší firma na českém internetu? A kde vidí svou budoucnost?

I na to jste se od 11 hodin mohli ptát Ondřeje Tomka.

Odpovědi Ondry Tomka čtěte ZDE:

Odpovězeno: 11. 12. | 11:22Autor: Lasy, Tachov

Otázka: Předně gratuluji k dokonalému portálu, centrum.cz si mě získalo okamžitě a doufám, že navždy. A teď otázka - myslíte si, že je na e-CZ trhu ještě místo pro další podobný portál, nebo že centrum.cz dokázalo včas zaujmout tu poslední reálnou a komerčně ještě zajímavou pozici?

Ondřej Tomek: Dobry den všem čtenářům,
předně děkuji za gratulaci, moc potěšila.
Myslím, že pro nový projekt podobný Centru na trhu místo není. S největší pravděpodobností by stavění takového nového projektu nedalo ekonomický smysl, náklady na postavení by byly příliš vysoké a doba návratnosti investic patrně velice dlouhá. Nicméně, jsem si jistý, že české uživatele čeká v následujících letech hodně zcela nových projektů. Budou vznikat specialisté na určité oblasti s jasnou a zřetelnou hodnotou pro uživatele. Zejména díky rostoucí ekonomické síle internetu a silně se zvyšující schopnosti uživatelů najít si pro sebe v oblasti jejich zájmu to nejlepší.

Odpovězeno: 11. 12. | 11:24Autor: miloš

Otázka: jak dlouho ještě budu moci používat svoji e-mailovou adresu *****@centrum.cz?

Ondřej Tomek: Pořád, takže do smrti a budete-li chtít "můžete ji pak předat svým potomkům".
Zde jsou zbytečné jakékoli obavy.

Odpovězeno: 11. 12. | 11:31Autor: Petr

Otázka: dobry den, jsem s Centrem od uplneho zacatku a musim rict, ze super portal. vyzkousel jsem snad vsechny co v Cechach jsou, ale Centrum je proste nejlepsi. chci se zeptat co tento prodej znamena pro obycejne lidi, jestli budou nejake zmeny a kdyz ano, tak v cem? diky

Ondřej Tomek: Děkuji, děkuji,
jak s novými tak i s dřívějšími majiteli se Centrum vždy snažilo dělat pro naše uživatele to nejlepší. Na tom se nic nezmění, nový majitel a i dřívější vlastníci, kteří si nechali ve firmě kus svého podílu, věří v dobrou budoucnost Centra, postavenou hlavně na spokojených uživatelích, protože nic cennějšího Centrum vlastně nemá. Více a detailněji, by o změnách majitelů na uživatele, ale měl pohovořit již nový šéf Pavel Mucha

Odpovězeno: 11. 12. | 11:38Autor: Yosh

Otázka: Vidite v dnesni dobe ci dobe blizke technologie a prilezitosti svym potencialem podobne te, kterou jste vy chytili za pacesy?
Diky za odpoved

Ondřej Tomek: Ano, rozhodně ano.
Z mého pohledu je internet stále v plenkách. Jeho dramatický rozvoj teprve nastává a to kdekoli ve světě. Internet stále ještě není tak běžnou součástí života každého z nás jako by si zasloužil, takže i když již nejsme úplně na začátku, jsme stále v jeho ranných stádiích, navíc v době kdy je internet již ekonomicky poměrně silný, takže nové projekty mají mnohem jednodušší predikovatelnost ekonomické návratnosti, což bylo poměrně komplikované v jeho začátcích. Zkráceně tedy, můžeme očekávat velké množství nápadů, které se zanedlouho projeví jako "velké věci", tomu rozhodně věřím. Určitě teprve začínáme. Pravdou ovšem je, že narozdíl od těch prvopočátků internetu, kde si ještě mimochodem pamatuji, že hlavní téma bylo jakým i či I se internet píše, vyžadují budoucí nové projekty větší technologickou schopnost při startu.

Odpovězeno: 11. 12. | 11:40Autor: dennis

Otázka: kam pojedes na dovcu?:-)

Ondřej Tomek: Zatím nemám úplně promyšleno, ale nejpravděpodobněji s batohem do Patagonie a letos jsme měl v plánu přejít napříč Českou republiku a nestihl to, takže to plánuji na jaro.

Odpovězeno: 11. 12. | 11:40Autor: bill gates

Otázka: chlapci, co budete delat s tema prachama? :)

Ondřej Tomek: je s tím víc starostí než užitku

Odpovězeno: 11. 12. | 11:47Autor: Yosh

Otázka: Jakym zpusobem jste "prejeli" v urcite dobe konkurenty se silnym financnim zazemim a zvladli jejich nastup? napr. quick apod...

Ondřej Tomek: Hlavně zápalem,
to co oni si museli od někoho koupit, my si museli vymyslet, bylo to neuvěřitelně plodné období, byla to zábava, zápal, vše bylo promyšleno do poslední "nitky" protože nás to neuvěřitelně bavilo, když byl problém houklo se na druhou stranu stolu a šlo se na to. Prakticky to bylo jednoduché, všechny nás to bavilo a chtěli jsme být pro naše uživatele nejlepší, žádný prostor pro kompromisy, či polovičatost. Konkurenční projekty z řad velkých telko společností a dalších firem, které jste zmínil, prostě "plnily plán" my jsme si "dělali radost". Peníze tehdy nebyly až zase tak velkou konkurenční výhodou, dnes, peníze již hrají samozřejmě větší roli pro zrod projektů.

Odpovězeno: 11. 12. | 11:50Autor: Jan Placek

Otázka: Obavate se v budoucnu cenzury internetu? Zazil jsem to v Cine a neni to prijemny pocit.

Ondřej Tomek: Neobávám,
samozřejmě příklad Číny je jasný, nicméně pro cenzory bude více a více obtížné reálnou cenzuru provádět. Ten kdo bude na internetu chtít "něco říci" si zajisté cestu najde. Tím však nechci říci, že se proti cenzuře na internetu nemá vystupovat, to určitě ano.

Odpovězeno: 11. 12. | 12:08Autor: Karel IV

Otázka: V Čechách nám nic výnosného nepatří vše vlastní Němci a ostaní zahraniční investoři. Proto máme jen 1/4 mzdy. Teď jste k tomu přispěl i Vy. Není Vám smutno z toho, že jsme kolonií.

Ondřej Tomek: Podíváte li se na strukturu světového kapitálu, zjistíte v důsledku, že podstatná část světového businessu je vlastněna 40 největšími bankovními domy a investičními společnostmi. Často zmiňovaní američané mají 7% majetku v rukou států z ropného kartelu a tak bych mohl pokračovat. Navíc fakt, že tady byl přes 40 let komunismus se na nás také podepsal. Já mnohem větší problém, než vlastnění výrobních fabrik zahraničními společnostmi, vidím málo funkční burzu v čechách, reálně velmi malý důraz na investice do vzdělání a výzkumu v čechách s jasným cílem postavit "znalostní ekonomiku" a stále přetrvávající "socialistický diletantismus" jež se pod taktovkou ČSSD snaží lidem namlouvat, že když něco platí stát, mají to lidé zadarmo. Vedle toho vidím velké množství úspěšných "porevolučních" firem, které expandují a rostou, ačkoli, kromě jiného také vlivem socialistického zákoniku práce, jim je v zásadě sdělováno, že zaměstnavatel je vyděrač, který musí být státem hlídán a za úspěchy náležitě potrestán. Pojďme začít přemýšlet tak, že se za nikoho neschováme, že pokud nechceme být "pod někým" musíme být lepší než on a to za nás nikdo jiný neudělá... a máme to. Ale tohle je třeba přijmout a provést hlavně a nejprve u voleb. Takže jsem si jist, že k případné "kolonizaci" nepřispívají lidé jako já, ale pokud tady je, děláme to všichni. Já jsem přivedl do tohoto státu spousty peněz, jež dávají našim lidem možnost rozvíjet se a být lepšími a neprodali jsme Centrum strategické firmě, která z ní udělá pobočku, ale která věří, že může v čechách vybudovat opravdu velkou centrálu pro mezinárodní expanzi a pokud to bude třeba pomůže novým kapitálem. Nicméně, je jen na Centru jak úspěšné bude v budoucnu. Na nikom jiném. A Centrum má centrálu v Praze vlastní další společnosti v zahraničí a očekává, že bude expandovat. Je to jedna z firem, která "kolonizaci" čech určitě nepřispívá, ba naopak vystrkuje tykadla do dalších států.

Odpovězeno: 11. 12. | 12:10Autor: karel m.

Otázka: Dobrý den, co byste mi poradil. Jak mám vydělat?

Ondřej Tomek: Nejprve bych poradil, vykašlat se na přemýšlení jak vydělat, ale spíše se zamyslet, kde můžete být užitečný = potažmo kde jste schopný někomu vytvořit hodnotu. jakmile se Vám toto povede, stačí si to jen nechat zaplatit, protože určitě platí, kde je hodnota tam jsou i peníze. A máte to, je to jednoduché....

Odpovězeno: 11. 12. | 12:12Autor: Vašek

Otázka: Dobrý den,
chtěl bych se Vás zeptat, jaké projekty plánujete do budoucna?

Ondřej Tomek: Teď jsem již v pokročilém jednání s několika internetovými firmami v Bulharsku a Rumunsku, kam hodlám investovat. Víc projektu teď nestíhám.

Odpovězeno: 11. 12. | 12:14Autor: Koci

Otázka: Ahoj Ondro, do čeho se pustíš teď? Jaké máš plány do budoucna? A jak se vlastně máš;-) K

Ondřej Tomek: Ahoj Koci,
plánuji nějaké investice v zahraničí, stěhování, cestování a hodlám pomoci svému mužstvu v ledním hokeji lepšímy výsledky než doposud...
Jak se máš ty?

Odpovězeno: 11. 12. | 12:18Autor: hayney

Otázka: Jakou jste měl za poslední rok pracovní dobu? kolik volného času? dostal jste se do pozice, že firma běžela uplně sama?
díky

Ondřej Tomek: Na začátku jsem pracoval i 16 hodin denně, poslední rok, už jsem se snažil nedělat více než 8, protože až na výjimky, kdy je to potřeba, zjistíte, že sice sedíte v práci 12 hodin, ale reálný výsledek, často nedá ani za polovinu a to nemá smysl. Těžko říci, co myslíte tím, že firma běží sama, aby běžela úplně sama a já se o ni nemusel vůbec starat to se mi nestalo a popravdě jsme to ani nechtěl, co bych dělal. Nicméně, to že jsem se nemusel start o každodenní chod firmy se mi, s jistou přestávkou, v reálu podařilo na začátku loňského roku

Odpovězeno: 11. 12. | 12:22Autor: Michal K.

Otázka: Tak na to nekoukám vůbec rád. Další česká chlouba a dobře udělaná práce nám z rukou vypadla :( Takže profity z reklam a trafficu jdou do německejch peněženek :(
Zavalí nás tedy přívaly německých slov ? :D Co se vlastně změní?

Ondřej Tomek: Díky za tu chloubu a dobře udělanou práci, toho názoru si vážím.
Profity vůbec nejdou do německých peněženek, s němci má změna vlastníka pramálo společného. Novým majoritním vlastníkem je www.warburgpincus.com. Mohu ujistit, že hlavním důvodem, proč Warburg investoval, je velká víra v budoucnost firmy jako velmi silné středoevropské mediální společnosti se centrálou v Praze. S takovým záměrem, je potřeba stejně zisky reinvestovat a tvrdě pracovat. takže žádné obavy. buduje se silná společnost s globálním kapitálem, která však to nejcennější co má má v Praze a to jsou její lidé.

Odpovězeno: 11. 12. | 12:24Autor: Petr

Otázka: Díky za Vaši práci, za vytvořený místa, za daně, který jste doteď platili. Přeju všem míň kecalů a víc takových jako jste vy. Lukačevič vyhrál jackpot, vy 2. pořadí, ale upřímně, kdo by s vámi neměnil, že? :-)

Ondřej Tomek: Děkuji, potěší

Odpovězeno: 11. 12. | 12:26Autor: fran.ko

Otázka: Dojde k nějaké změně vzhledu či funkce na serveru Centrum?

Ondřej Tomek: Centrum se bude stále vyvíjet a inovovat.

Odpovězeno: 11. 12. | 12:29Autor: Michal K.

Otázka: Jak velkým problémem je pro internetový portál světový spam ?

Ondřej Tomek: Dost, jsou to doslova "tuny" emailů co uživatele otravují. Je to asi dost podobné jako pro antivirovou firmu počítačový virus, chvíli zaspíte ve vývoji a uživatel má schránku "narvanou viagrou"

Odpovězeno: 11. 12. | 12:30Autor: BOSS

Otázka: Prodává se-kupuje se,ale otázkou je,kdo tomu bude šéfovat.Douufám,že né pánové z Rumunska?

Ondřej Tomek: Výkonným šéfem nadále zůstává Pavel Mucha
http://o.centrum.cz/lide/clanek.phtml?id=301

Odpovězeno: 11. 12. | 12:31Autor: Frogxi

Otázka: Dobrý den,
mam portál centrum.cz rád, používám ho už několik let a byl jsem s nim vždy spokojen (snad až v poslední době mi trochu vadí příliš mnoho vyskakujících reklam).
Ale bojim se, že po prodeji portálu "do Ameriky" se jeho kvalita může zhoršít. Co si o tom myslíte vy?

Ondřej Tomek: Skutečně věřím, že nezhorší. Stále za ním stojí ti samí lidé, kteří služby vytvářejí.

Všechny položené otázky

 

Právě se děje

Další zprávy