Prazdroj nechce vykupovat staré lahve

ČTK
24. 3. 2006 16:40
Praha - Některé české pivovary obvinily Plzeňský Prazdroj, že zneužívá svého dominantního postavení na trhu a chce se na jejich úkor zbavit povinnosti odebrat zpět své staré pivní lahve NRW, které tento největší tuzemský pivovar od letošního února nahrazuje novými typy půllitrových lahví.

Pivovary tvrdí, že jim společně s obchodníky kvůli protiprávnímu chování Prazdroje hrozí velké finanční ztráty. Na problém s pivními lahvemi proto chtějí upozornit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a hrozí i žalobami. ČTK zjišťuje vyjádření Plzeňského Prazdroje.

Plzeňský Prazdroj začal stáčet nejprodávanější české pivo Gambrinus do nových lahví letos v únoru a postupně jimi nahrazuje několik desítek milionů starých obalů NRW.

Staré lahve jen do Velikonoc

Předseda Svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek dnes ČTK řekl, že Prazdroj ale nyní nechce na trh dodat dostatek pivních přepravek k vrácení starých lahví, a obchodníkům navíc zakazuje od velikonočních svátků plnit lahvemi NRW od piva Gambrinus své firemní přepravky. Podle menších pivovarů se podobně chovají i někteří další velcí producenti piva, kteří přešli na nové obaly.

Staré lahve od plzeňských piv si tak podle Fuska budou muset ponechat a zničit malí obchodníci, anebo je budou nuceny vykoupit konkurenční pivovary.

"Jenže podíl Gambrinusu na trhu je 22 procent a odepsat 22 procent pivních lahví typu NRW nelze zadarmo. Přenášení nákladů za likvidaci vratných obalů na malé distributory a konkurenci není zrovna čestný způsob konkurence," uvedl Fusek. Upozornil, že podle zákona musí Prazdroj vykupovat staré lahve nejméně rok od uvedení nových obalů na trh.

Porušování hospodářské soutěže

Chování Prazdroje Fusek označil za nekalou soutěž, které se menší pivovary chtějí bránit hromadnou žalobou.

"Postup Plzeňského Prazdroje je navíc v rozporu se směrnicí EU o obalech a obalových materiálech. Zvažujeme společně s obchodníky i podnět k ÚOHS, protože Plzeňský Prazdroj nutí v letácích své prodejce k tomu, aby mu v jeho přepravkách nevraceli jeho vratné NRW lahve," prohlásil Fusek.

Upozornil, že malé pivovary již od Vánoc dostávají vráceno výrazně více lahví, než odpovídá počtu obalů, které tyto pivovary uvedly na trh.

"V některých případech lze dokonce hovořit o zahlcení vratnými lahvemi typu NRW. Navíc začínají chybět přepravky k dalšímu výkupu, neboť vysoké procento přepravek je již nyní zcela naplněno," popsal problémy Fusek.

Foto: Prazdroj

Velcí obchodníci o žádných problémech se starými vratnými lahvemi nevědí.

"Pivovary, které začaly plnit pivo do nových lahví, od nás staré vratné lahve stále odebírají," řekl ČTK mluvčí Libor Kytýr ze společnosti Ahold, která v Česku provozuje síť hypermarketů Hypernova a supermarketů Albert.

Tuzemská produkce piva loni vzrostla o 1,7 procenta na 19,07 milionu hektolitrů zlatavého moku. České pivovary loni vyvezly do zahraničí zhruba 3,1 milionu hektolitrů piva, meziročně o 17 procent více. Export tak byl při mírném poklesu prodeje na domácím trhu tahounem růstu celkové výroby.

 

Právě se děje

Další zprávy