Pozemkový fond prodával nevýhodně pozemky

Tomáš Fránek
3. 12. 2008 14:21
Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Pozemkový fond v minulosti neprodával některé státní nemovitosti za nejvyšší možné ceny.

Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad, který kontroloval  prodeje v letech 2004 až 2007.

Fond podle zjištění fondu pořádal tři kola veřejné soutěže nebo výběrového řízení i v případech, kdy se o pozemek ucházel pouze jeden zájemce. Tím podle NKÚ popřel princip soutěže prodat nemovitost za nejvyšší cenu.

Podle výsledků kontroly bylo ze 430 kontrolovaných prodejů převedeno ve třetím kole soutěže 145 pozemků. Z toho v 62 případech se tendru účastnil pouze jediný zájemce, jenž platnou nabídku podal až ve třetím kole.

Dosažená kupní cena u 145 pozemků ve třetím kole byla 8,2 milionu korun, což představuje propad proti nabídkové ceně z prvního kola o více než 35 milionů.

"Ze 152 kontrolovaných výběrových řízení se 103 účastnil pouze jediný zájemce, který nabídku podal ve třetím kole. V něm bylo za cenu 17,5 milionu, která byla o 93 milionů nižší než cena pro kolo první, prodáno 182 nemovitostí," uvedl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontrola také zjistila, že pozemkový fond do 13. dubna 2006 prodával státní pozemky přesto, že v daných katastrálních územích nebyly vypořádány restituční nároky. A to přesto, že podobný postup kritizoval Ústavní soud.

"Z kontrolovaného vzorku 225 kupních smluv v 90 z nich převedl PF ČR celkem 444 pozemků bez předchozí nabídky oprávněným osobám, i když v příslušných katastrálních územích nebyly vypořádány restituční nároky přes 81 milionů korun," uvedl prezident NKÚ František Dohnal.

Podle NKÚ je současná právní úprava prodeje státní půdy nedostatečná. Není například jasně stanovena povinnost obcí vyvěšovat na úřední desce oznámení o zahájení prodeje pozemků v termínu požadovaném fondem a zpětně oznamovat fondu počátek a konec vyvěšení.

Zákon dále umožňuje splácet kupní ceny po dobu 30 let, aniž by omezoval minimální výše splátek. To způsobuje neúměrný nárůst pohledávek fondu.

 

Právě se děje

Další zprávy