Potravinářská komora má vážného kandidáta na prezidenta

Petr Havel (spolupracovník redakce)
25. 7. 2007 16:26
Prezidentem se nejspíš stane Jan Vítů

Praha - Prvním oficiálním a nejvážnějším kandidátem na uvolněný post prezidenta Potravinářské komory ČR (PK) je po dnešku Jan Vítů, donedávna spolumajitel a představitel masokombinátu Vysočina Hodice, a.s.

Na uvedenou funkci ho dnes navrhl na jednání svého představenstva Český svaz zpracovatelů masa. Podle ředitele svazu Jana Katiny splňuje Vítů všechny předpoklady pro pozici prezidenta potravinářů. "Léta pracoval v potravinářské praxi, byl i členem orgánů potravinářské komory, takže zná tuto organizaci zevnitř a není v současné době majetkově ani jinak propojen s nějakým podnikem," říká Katina. I proto podle něj svaz dnes kandidaturu Vítů podpořil "jednoznačně".

Zpracovatelé masa navíc tvrdí, že jejich kandidát je přijatelný i pro další organizace sdružené v komoře. Naděje na jeho zvolení je tak značná. Oblast zpracování masa navíc tvoří největší objem z obratu v tuzemském potravinářství.

Svou vizi další existence potravinářské komory hodlá Vítů v období do letošní zářijové volební valné hromady představit členům ostatních zpracovatelských svazů. Za priority považuje maximálně možné čerpání potravinářských podpor z EU a zrovnoprávnění podmínek tuzemských výrobců potravin se zahraničními.

Jak uvedl, byl by proto například pro zrušení kontroverzní "špekáčkové vyhlášky", neboť tato legislativní norma podle něj nesplnila svůj účel a v praxi znevýhodňuje domácí zpracovatele masa. Vyhláška totiž stanovuje závazné podíly masných surovin, které jsou nutné k tomu, aby mohl příslušný výrobek nést konkrétní název.

Ustanovení jsou však platná pouze pro tuzemské výrobce, takže například dovážené uzeniny stejného názvu v sobě podíl masných složek obsahovat nemusí, zatímco tuzemské ano. 

V akciové společnosti Vysočina Hodice pracoval Vítů podle svých slov od roku 1995 do března letošního roku. Dva roky byl v minulosti členem dozorčí rady potravinářské komory.

Dosavadní prezident PK Jaroslav Camplík rezignoval na svou funkci k 30. červnu letošního roku ze zdravotních důvodů, v současnosti jej zastupuje jeden z viceprezidentů, Emil Kasper, který je také spojen z oblastí zpracování masa.

Camplík stál v čele potravinářské komory od dubna 2002 jako v pořadí druhý prezident tuzemských potravinářů. Prvním prezidentem v letech 2000 až 2002 byl stávající generální ředitel jihočeské Madety Milan Teplý.

 

Právě se děje

Další zprávy