Pošťáky nelze kontrolovat přes GPS, rozhodl úřad

ČTK ČTK
30. 1. 2013 15:03
Podle ÚOOÚ kontrola odporuje zákonu na ochranu osobních údajů i zákoníku práce
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Česká pošta

Praha - Česká pošta nesmí kontrolovat své doručovatele pomocí zařízení GPS. Zakázal jí to Úřad pro ochranu osobních údajů. Pošta s rozhodnutím nesouhlasí, chce se obrátit na soud. Pokud pošta nařízení neuposlechne, hrozí jí podle předsedy úřadu Igora Němce pokuta.

"Úřad nepřijal tuto metodu jako vhodnou. Byla uložena opatření, aby pošta takto doručovatelky nekontrolovala," řekl Němec.

Podle něj tato kontrola odporuje nejen zákonu na ochranu osobních údajů, ale také zákoníku práce. Monitorování doručovatelů je podle předsedy možné pouze ve výjimečných případech, například pokud se pohybují v nebezpečných oblastech. Plošné monitorování ale úřad odmítá.

Pošta odmítá, že by zaměstnance sledovala. Podle mluvčího Iva Mravinace není možné z přístrojů, které mají doručovatelé u sebe, zjistit, kde se doručovatelé právě nacházejí. "Až po návratu z obchůzky se sehrávají data, která se anonymně posílají na centrální místo, kde dochází k jejich vyhodnocení," sdělil ČTK Mravinac.

Cílem používání GPS je podle mluvčího najít optimální doručovací trasy, šetřit náklady a námahu zaměstnanců. "Přístroj používáme navíc jen se souhlasem dotyčného zaměstnance. Protože jsme je seznámili s účelem zařízení, nezaznamenali jsme žádný nesouhlas," uvedl mluvčí.

Pošta se domnívá, že zákon neporušuje, a chce se kvůli rozhodnutí úřadu obrátit na správní soud.

 

Právě se děje

Další zprávy