Polovina Čechů nedává prarodičům vánoční dárky

jem
23. 11. 2009 15:52
Nejvíce utratíme za dárky pro nejmenší, za dárky pro nejstarší polovina lidí neutratí ani korunu.
Na dětech se o Vánocích nešetří. Ilustrační foto.
Na dětech se o Vánocích nešetří. Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Každý pátý Čech nechává tradičně předvánoční nákupy na poslední chvíli. Nejvíce kupujeme dárky dětem a rodičům. Naopak nejčastěji zapomínáme na sourozence a prarodiče. Vyplývá to z výzkumu společnosti SC&C.

Na dárek pro dědečka či babičku nemyslí téměř polovina všech respondentů. Z blízkých příbuzných poté přicházejí nejvíce zkrátka sourozenci, které neobdarovává 60 % dotázaných a téměř 20 % z nás jim kupuje pouze drobné dárky v hodnotě do 500 Kč.

Nejdražší dárky dávají Češi svým dětem, nejlevnější vánoční překvapení pak pod stromečkem nacházejí  vzdálenějších příbuzní, jako jsou tety a strýcové.

Dárky pro partnery se nejčastěji pohybují v hodnotě od 500 do 2000 korun. Z průzkumu také vyplynulo, že předvánoční nákupní horečka už propukla. Třetina z nás totiž vyráží za nákupy vánočních dárků v měsících říjnu až listopadu.

V prosinci je poté vystřídají ti, kteří s nákupem ještě vyčkávají. Nicméně téměř každý pátý Čech nechává výběr dárku až na poslední chvíli. Těsně před Štědrým dnem nebo dokonce v průběhu slavnostního dne nakupuje dárky 18 procent dotázaných.

 

Právě se děje

Další zprávy