Pohlcením k růstu. Čedok útočí na pozici jedničky

Adam Junek
3. 3. 2010 20:25
Majitel Čedoku se dohodl na převzetí Firo Tour. Zálusk má i na další cestovku
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Boj o klienta, který chce své uspořené peníze utratit za dovolenou, se přiostří. Zejména mezi největšími hráči. Dvojka na tuzemském trhu - společnost Čedok - totiž výrazně posílí. Její majitel se dohodl totiž na převzuetí konkurenční Firo-tour, která je čtvrtým největším prodejcem zájezdů v zemi.

České televizi to potvrdil marketingový ředitel investiční skupiny Odien Tomáš Brejcha. Odien je majitelem Čedoku.

O převzetí Firo-tour, které nyní musí ještě posvětit antimonopolní úřad, se jednalo více než rok. Na spadnutí byla podle informací deníku Aktuálně.cz již vloni na jaře. A chuť k nákupům u Odienu nekončí. Ve stejné době vedl Odien jednání s další cestovní kaceláří - Eso travel. V ní ostatně již poloviční podíl drží.

Na českém trhu cestovního ruchu jde u ohlášené koupě Firo-tour po koupi Čedoku a CK Fischer o třetí největší transakci v historii, napsal server iDnes.cz. Její přesnou hodnotu ani jedna ze stran nezvěřejnila.

Spojenými silami dosáhnou na nejvyšší tržby na trhu. Čedok již dříve přesáhl třímiliardovou hranici. Firo se pihybovalo okolo 1,8 miliardy korun. Dosud největší cestovka na trhu - Exim Tours - měla náskok před Čedokem jen o někelik desítek milionů. Její šéf Ferid Nasr ale již dříve oznámil, že také jeho firma má chuť růst pomocí akvizic.

 

Právě se děje

Další zprávy