Plyn zlevní od října o pět procent

dkl, ČTK
31. 8. 2006 13:15
Praha - Domácnosti zaplatí za zemní plyn průměrně o 5,5 procenta méně než dosud. Oznámil to dnes Energetický regulační úřad.

Společnost RWE Transgas, která ovládá 80 procent tuzemského trhu s plynem, úřadu na toto období navrhla zlevnění.

Předseda úřadu Josef Fiřt řekl, že důvodem snížení ceny je reakce na přílišné výnosy RWE Transgas z prvního a druhého čtvrtletí letošního roku.

"Tato společnost nakupovala zemní plyn do České republiky levněji, než úřad předpokládal při stanovení cen," uvedl.

Úspora ve stovkách

Energetický regulační úřad, který může nařídit změnu ceny jednou za tři měsíce, vychází vždy z podrobného rozboru podkladů předložených Transgasem, pak z vývoje cen plynu a z analýz předpovědi cen topných olejů pro další období.

Podle informací ČTK navrhl Transgas snížení cen z toho důvodu, že se mu podařilo při jednání s dodavateli vyjednat podstatně lepší podmínky.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude zkoumat, zda plynárenská společnost Transgas nezneužila své postavení na trhu.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude zkoumat, zda plynárenská společnost Transgas nezneužila své postavení na trhu. | Foto: www.Transgas.cz

Domácnost, která používá plyn pouze na vaření, tak ušetří zhruba padesátikorunu ročně. Domácnosti, v nichž se plyn používá pro vaření a ohřívání vody, ušetří asi 370 korun a obyvatelé bytů, kteří plyn využívají i k topení, ušetří asi 1100 korun ročně.

Pro lidi žijící v rodinných domech,  kteří plyn mají na topení, ohřívání vody a vaření, může být úspora podle ERÚ přes 1800 korun ročně.

Nejvíce ušetří zákazníci ve východních Čechách, kde by mohlo dojít ke snížení až o 5,8 procenta. Naopak nejméně si polepší jižní Čechy s 5,1 procenty snížení.

Dosud jenom růst

Ceny plynu například pro domácnosti vzrostly od července loňského roku zhruba o 30 procent. Důvodem byl prudký nárůst cen ropy a ropných produktů na světových trzích. 

Naposledy zvýšil úřad ceny plynu k 1. dubnu, a to v průměru o 1,9 procenta.

V říjnu loňského roku však zažily domácnosti cenový šok v podobě zvýšení cen o 17,4 procenta. V lednu pak přibylo dalších téměř 5 procent. ERÚ vždy zveřejňuje maximální možné zvýšení cen, distribuční společnosti ho však zpravidla využijí úplně.

"Pokud nedojde k dramatickým změnám cen topných olejů na světových trzích, předpokládáme, že by cena plynu pro první čtvrtletí 2007 mohla zůstat na stejné úrovni jako ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku," uvedl předseda ERÚ Josef Fiřt.

Ilustrační foto: plynovod
Ilustrační foto: plynovod | Foto: Reuters

Dobrá zpráva

Svůj pohled na věc má však i poslanec ODS Martin Říman, který by v budoucím kabinetu měl zastávat křeslo ministra průmyslu a obchodu.

"Považuji to za dobrou zprávu. Menší radost však musíme mít z faktu, že toto snížení je umožněno neodůvodnitelně vyššími cenami v minulých kvartálech. Tedy že odběratelé plynu zaplatili v uplynulých měsících za odběr více, než bylo nutné," myslí si Říman.

"Věřím v nezávislost regulátora a doufám, že k této operaci nebylo přistoupeno proto, aby se dosluhující vláda při svém odchodu pochválila za dobrou práci," přidává spekulaci Martin Říman.

Hříšník Transgas

Přestože nyní se firma RWE Transgas "zasadila" za zlevnění plynu, v plynařství si počíná velmi tvrdě. To ostatně potvrdil i Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který jí dal pokutu ve výši 370 milionů korun. Zneužila podle něj totiž své dominantní postavení při uzavírání smluv s odběrateli.

Za prvé účtovala velkým odběratelům stejné ceny jako domácnostem, distribuční společnosti patřící firmě RWE Transgas měly výhodnější podmínky nákupu a třetím prohřeškem bylo, že RWE zakazovala distributorům prodávat plyn jinde než v určeném regionu.

Pokuta, která byla společnosti vyměřena, je prozatím nejvyšší, kterou ÚOHS vystavil. Firma se může odvolat.

 

Právě se děje

Další zprávy