Plyn od ledna podraží o 10 procent

čtk
17. 8. 2007 0:10
Růst cen souvisí s vývojem na trhu s ropou

Praha - Domácnosti si budou brzy muset připlatit za dodávky zemního plynu. Kvůli vysokým cenám ropy, na které jsou ceny zemního plynu vázány, zdraží plyn nejprve od října v řádu několika procent, od ledna pak znovu až o 10 procent. Píše to dnešní Právo s odvoláním na Milana Kajtmana, člena představenstva společnosti RWE Transgas, která je dominantním prodejcem plynu v České republice.

"Bohužel očekáváme od října mírný růst cen v řádu procent. Pokud nedojde na trzích s ropou a na měnových trzích ke změnám, dá se od ledna očekávat další nárůst cen až o 10 procent," řekl Právu Kajtman.

Ceny ropy od ledna vzrostly asi o 20 dolarů na 78 dolarů za barel. Důvodem byla nervozita na světových trzích kvůli situaci v producentských zemích Iráku či Nigérii a velká poptávka zejména v Číně a v Indii.

Podle Kajtmana ale ceny plynu rostou méně než u jiných komodit, třeba elektřiny, uhlí či dřeva. "Trend růstu u ostatních komodit je mnohem silnější," konstatoval Kajtman a dodal, že cena za roční vytápění rodinného domku elektřinou už dosahuje asi 50.000 korun, zatímco při využití zemního plynu je to asi o 20.000 Kč méně. Cena plynu v Česku je zhruba stejná jako v Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku.

 

Právě se děje

Další zprávy