Opravna turbín pro půl zeměkoule vyroste v žatecké zóně

Karel Toman
4. 3. 2010 13:50
První velká oběť krize v Česku bylo Hitachi, teď za ni přichází náhrada

Žatec - Až 450 lidí najde práci v továrně, kterou chce v žatecké průmyslové zóně Triangle otevřít americká firma Solar Turbines patřící koncernu Caterpillar.

Nový závod bude sloužit jako centrum generálních oprav plynových turbín pro celou Evropu, Afriku a Střední východ. Informovala o tom vládní agentura na podporu investic  Czechinvest.

"Společnost dnes podepsala předběžnou dohodu o záměru, jehož výsledkem by měla být stavba nového high-tech opravárenského centra pro plynové turbiny této značky ve strategické průmyslové zóně Žatec Triangle," sdělila dnes mluvčí Czechinvestu Lucie Kocourková.

Solar Turbines, záplata po odchodu Hitachi

"S ohledem na současnou hospodářskou situaci a konkurenci dalších států v Evropě považujeme za velký úspěch," ocenila dnes dohodu Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje, kde nezaměstnanost koncem ledna přesáhla 14,2 procenta.

Za nadprůměrně vysoký podíl lidí bez práce v regionu může i propuštění 800 lidí, když v Trianglu před rokem ukončila výrobu plazmových televizorů společnost Hitachi.

V současné době je v regionu Evropy, Afriky a Středního východu v provozu několik tisíc našich turbín od Solar Turbines, každou přitom po 30 tisíci odsloužených hodinách čeká povinná kontrola a generální oprava.

"Díky stavbě tohoto zařízení přímo v Evropě nabídneme našim zákazníkům v tomto regionu mnohem lepší služby, protože se tím omezí čas na dopravu, což urychlí dodávky renovovaných turbín zpět ke klientům," vysvětlil vicepresident společnosti Peter Taylor.

Naplno továrna pojede od roku 2020

Foto: Solar Turbines

Solar Turbines si podle ředitelky Czechinvestu Alexandy Rudyšarové vybíral z několika evropských zemí, to, že si nakonec vybral Česko proto považuje za úspěch. "Jde o jednu z nejvýznamnějších investic, kterou agentura CzechInvest v posledních letech pro Českou republiku zprostředkovala," je přesvědčena Rudyšarová.

Společnost Solar Turbines Inc. je největším světovým výrobcem plynových turbín v rozsahu 1 až 22 MW. Produkce nového žateckého závodu bude nabíhat postupně a plné kapacity by podle plánů investora měla dosáhnout v roce 2020.

 

Právě se děje

Další zprávy