Obchod s plynem: Křetínský si od Fica koupil klid

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
22. 1. 2013 18:15
Křetínský (EPH) přenechal slovenské vládě cenovou politiku či jednání s Gazpromem
Daniel Křetínský: "Je pravda, že stát dostane obchodní aktiva SPP velmi levně. Ale vyhneme se riziku debat o cenách."
Daniel Křetínský: "Je pravda, že stát dostane obchodní aktiva SPP velmi levně. Ale vyhneme se riziku debat o cenách." | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Rekordní českou investici v zahraničí - koupi 49 procent Slovenského plynárenského priemyslu za 67 miliard korun - se Energetickému a průmyslovému holdingu podařilo uzavřít jen za cenu bolestného kompromisu. Když jeho šéf a spolumajitel Daniel Křetínský o transakci jednal, kývl na to, že celou obchodní část skupiny SPP levně přenechá většinovému spolumajiteli  - slovenskému státu.

Celá SPP je největší slovenskou energetickou firmou, která zastřešuje veškeré tamní plynárenské aktivity: obchod s plynem, distribuci, provoz plynovodů a zásobníků. EPH při vstupu do společnosti souhlasil s tím, že se vzdá její obchodní části. Tu plně převezme stát, který si chce zachovat kontrolu nad cenami plynu dodávaného zákazníkům. Stát také za SPP chce vést klíčová jednání o dodavatelských kontraktech s ruským Gazpromem.

Podle dohod s EPH slovenský stát za tato aktiva nezaplatí hotovými penězi, ale převzetím části dluhu skupiny v hodnotě celkem 58,8 milionu eur (tj. 1,5 miliardy korun). Křetínský přiznává, že na tuto podmínku nepřistupoval s lehkým srdcem. "Máme k tomu odkupu poněkud indiferentní vztah. Stát dostane obchodní aktiva SPP dost levně. Jen nemovitosti mají hodnotu kolem 100 milionů eur. Předáme to za nevýhodných podmínek, ale vyhneme se tím riziku, že se dostaneme do nepříjemných debat se státem o cenách pro odběratele," vysvětluje Křetínský.

Variant vynětí obchodní části ze společného podniku je podle šéfa EPH několik. "O konkrétní cestě se rozhodne do konce března," řekl Aktuálně.cz.

Nejjednodušším řešením by bylo, kdyby stát plně ovládl mateřskou skupinu SPP, zatímco v dceřiných firmách holdingu, zabývajících se přepravou, skladováním a správou plynovodů, by měl 49procentní podíl EPH. O konečné struktuře SPP se však stále vyjednává.

Ficova motivace: cena plynu

Slovenská vláda má k převzetí obchodní části SPP silnou motivaci. Levicový premiér Robert Fico chce držet ceny plynu pro obyvatelstvo i podnikatelský sektor na uzdě a zabránit zdražování.

Slovensko přitom využívá poměrně ojedinělý model kontroly cen: zatímco jinde v Evropské unii mají regulační úřady pravomoc pouze kontrolovat oprávněné náklady distributorů na služby a poplatky s distribucí spojené, na Slovensku stát hlídá i cenu samotné komodity, a to dvojím způsobem: jednak prostřednictvím Úřadu pro regulaci síťových odvětví, jednak prostřednictvím valné hromady SPP, na níž mají většinu zástupci státu.

Valná hromada schvaluje cenové návrhy ještě před tím, než je firma pošle regulátorovi. Takový systém je podle Křetínského dlouhodobě neudržitelný, protože jde proti liberalizačním trendům prosazovaným Bruselem. "Převzetí obchodní části SPP do plného vlastnictví umožní slovenské vládě dlouhodobě určovat cenovou politiku v plynárenství a tím i ovlivňovat hospodářskou politiku státu. Otázkou je, jak vysoko bude stát ochoten ceny dotovat," říká šéf EPH.

Křetínský se vyhne sporům

Tím, že se jeho firma vzdá obchodní části SPP, vyhne se budoucím sporům o ceny se státem. Vychází ze zkušenosti svých předchůdců v SPP.

Společnosti E.ON a GdF Suez, od nichž EPH minoritní podíl kupoval, vedou na Slovensku arbitráže o zhruba 200 milionů eur. Předmětem jejich žalob jsou náklady, jež stát nedovolil SPP promítnout do zákaznických cen, čímž - podle nich - znehodnotil jejich investici. "Myslím, že kdyby zůstala struktura SPP nadále stejná, jako je dnes, ani my bychom se v budoucnu podobným arbitrážím nevyhnuli," prohlásil Křetínský.

Návratnost investice odhaduje šéf EPH maximálně na deset let. "Počítáme s návratností standardní v energetice. A to i přes to, že čekám, že příjmy z provozu plynovodů i zásobníků plynu budou mít klesající tendenci," dodal.

Další v hledáčku: Net4Gas

EPH nyní chce svou plynárenskou expanzi dovršit převzetím další velké společnosti z oboru, českých plynovodů Net4Gas, jež prodává společnost RWE Transgas. Podle informací deníku Aktuálně.cz by o novém majiteli mělo být rozhodnuto ještě do konce února. Tím ale expanze skupiny na energetickém trhu nekončí.

"Net4Gas je pro nás teď po SPP absolutní prioritou. Kromě toho ale hledáme investiční příležitosti i v oblasti tzv. downstreamu (tj. dodávek energie zákazníkům - pozn. red.). Naše dceřiná společnost EP Energy chystá výraznou expanzi na retailovém trhu s elektřinou," řekl Křetínský.

EP Energy může buď spustit  masivní marketingovou kampaň, jež by měla skokově posílit jeho pozici na trhu, nebo převzít většího distributora. Slovenský deník Pravda minulý týden zveřejnil spekulaci, podle níž má EPH zájem o převzetí distribuční společnosti Západoslovenská energetika, již na prodej nabízí E.ON.

Křetínský bez dalších detailů připustil, že EPH „tuto příležitost monitoruje" a že Západoslovenská energetika je přesně tím typem firmy, jakou by rád koupil.

 

Právě se děje

Další zprávy