O2: Skvělé výsledky s žalobou v pozadí

Dušan Klimeš
27. 10. 2006 14:30
Praha - Investice do Českého Telecomu se Telefónice skvěle vyplácí. Přesto se stále obává žalob.

Za prvních devět měsíců tohoto roku se společnosti Telefónice O2 podařilo vydělat o 600 milionů víc, než původně Český Telecom vydělal za celý minulý rok. Do konce září má operátor na účtu 6,8 miliardy korun čistého zisku.

Přestože tržby jsou přibližně na stejné úrovni, ziskovost jednotlivých produktů výrazně stoupla. Telefónice se zatím nepodařilo zastavit úbytek zákazníků u pevných linek, naopak rychlý internet prožívá skvělé časy. Počet ADSL přípojek vzrostl o více než polovinu na 427 tisíc.

Pokud by se španělští majitelé rozhodli vyplatit si stejně jako loni na konci roku zisk v podobě dividend, mohlo by jim to přinést skoro šest miliard korun.

Telefonní sluchátko je špinavější než klika u dveří.
Telefonní sluchátko je špinavější než klika u dveří. | Foto: Reuters

Neslušné chování monopolu

Přesto ale kolem bývalého telekomunikačního monopolu stále obchází stín pochybností kolem některých žalob.

Zřejmě ta nejvážnější je ze strany Tele2. Již v roce 2005 zažalovala Český Telecom za zneužití dominantního postavení a požaduje více než 2,1 miliardy korun. Mezitím zneužití monopolu potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Proti tomu se Český Telecom, potažmo Telefónica, odvolal k soudu. Ten ale rozhodnutí ÚOHS potvrdil a firma musí sáhnout do své pokladny pro peníze na 205milionovou pokutu.

Šance na náhradu?

Toto rozhodnutí velice potěšilo švédskou společnost Tele2, která nyní prohlásila, že ještě zvýší svůj požadavek. Myslí si, že rozhodnutí soudu je průlomové a že jasně dává za pravdu jejím argumentům.

Foto: Aktuálně.cz

Zatím však zástupci společnosti odmítli specifikovat, jak velké by navýšení mohlo být.

O tom, že si ani Telefónica není jistá, jak se případ vyvine, mluví samotné účetnictví firmy. Pro podobné případy si totiž vytváří určitou rezervu.

Telefónica se jistí

"Vedení společnosti je přesvědčeno, že právní spor byl v účetní závěrce odpovídajícím způsobem zohledněn a je přesvědčeno, že rozhodnutí soudu nebude mít významný dopad na čistý zisk společnosti zahrnující již hodnotu vytvořené rezervy v účetní závěrce," píše se ve výroční zprávě firmy za minulý rok.

Soud potvrdil pokutu 205 milionů korun za zneužití dominantního postavení
Soud potvrdil pokutu 205 milionů korun za zneužití dominantního postavení | Foto: Aktuálně.cz

Další informace ale vedení poskytnout nechce, neboť by mohlo předjímat pozici společnosti ve sporu.

Společnost Tele2 patří k předním alternativním operátorům v Evropě. Měl své operace i v České republice. V květnu je ale odprodal Radiokomunikacím a český trh opustil.

 

Právě se děje

Další zprávy