Novým ředitelem exportní banky bude Jiří Klumpar

ČTK ČTK
10. 12. 2012 14:15
Do výběrového řízení se původně hlásilo dvanáct uchazečů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: www.ceb.cz

Praha - Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem České exportní banky se stal Jiří Klumpar. Zvolilo ho představenstvo, vyplývá z prohlášení banky. ČEB byla bez ředitele od 20. září, kdy rezignoval Tomáš Uvíra.

"Tímto krokem byl završen proces transparentního výběru nového předsedy představenstva a generálního ředitele České exportní banky, který akcionáři ČEB vyhlásili v září letošního roku," uvedla banka v prohlášení.  "Postup výběru byl zvolen tak, aby všichni zájemci z řad bankovních odborníků měli možnost se o tento post ucházet podle předem stanovených podmínek," dodala.

Klumpar je bývalý nucený správce Agrobanky a rovněž působil v České národní bance. Jeho hlavním posláním bude vymezit úlohu ČEB v rámci schválené Exportní strategie České republiky na období 2012 - 2020 a Strategie konkurenceschopnosti, které schválila vláda.

Vybíralo se z 12 uchazečů 

Do výběrového řízení na pozici generálního ředitele ČEB se přihlásilo 12 uchazečů. Z nich dozorčí rada nominovala Klumpara, jehož nominaci musela schválit Česká národní banka. Společnost dočasně vedl náměstek generálního ředitele pro finance Miloslav Kubišta.

ČEB je vlastněna čtyřmi ministerstvy, a to ministerstvem financí, průmyslu a obchodu, zemědělství a zahraničí, mají po 20 procentech akcií. Zbytek drží Exportní garanční a pojišťovací společnost, kterou ovládají také čtyři ministerstva, každé vlastní čtvrtinu akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy