Nejvyšším potravinářem je exnáměstek Toman

Petr Havel (spolupracovník redakce)
13. 9. 2007 13:46
Chce se vrhnout na větší propagaci kvalitních výrobků

Praha - Valná hromada Potravinářské komory zvolila dnes do svého čela bývalého náměstka ministra zemědělství a státního tajemníka Miroslava Tomana. Nový prezident komory dostal zhruba 75 procent hlasů.

Toman hodlá podle svých slov z potravinářské komory udělat jednotnou, prestižní a silnou organizaci. "Je například nutné výrazně zlepšit komunikaci uvnitř potravinářské komory, sjednotit tak postoje výrobců uvnitř jednotlivých potravinářských svazů," zdůraznil Toman.

Mezi jeho hlavní priority patří také systémová propagace a prezentace tuzemské potravinářské produkce a značky KLASA. O další existenci KLASA hodlá Toman také bojovat na půdě EU.

Potravináři by také měli podle něj podporovat aktivity Bruselu týkající se bezpečnosti potravin. "Musíme se také intenzivněji věnovat problematice WTO (Světová obchodní organizace). Postupující liberalizace světového obchodu sice na jednu stranu znamená riziko větší konkurence ze strany třetích zemí, na druhou stranu ale otevírá možnosti většího exportu a tedy zvýšení výroby pro naše potravinářské podniky," uvedl Toman.

Již před valnou hromadou nominovalo Tomana na post prezidenta PK celkem sedm organizací, a to společnosti Alima, Českomoravský cukrovarnický spolek, Českomoravský svaz mlékárenský, jihočeská Madeta, Svaz lihovarů ČR, drůbežářství Xaverov a Moravia Lacto.

Další dva kandidáti na prezidenta potravinářů, Jan Vítů a Martin Záveský, šli do souboje o vedení komory jen s jednou nominací. Vítů podporoval Český svaz zpracovatelů masa a Záveského společnost Hügli Food. Toman měl navíc podporu společností, které jej oficiálně nenominovaly, jako je třeba Hamé Babice nebo nadnárodních společností United Bakeries či Bongrain.

Mezi důvody při nominacích na podporu Tomana patřily jazyková vybavenost, zkušenosti z diplomatických funkcí, znalost potravinářského prostředí i samotné PK a manažerské schopnosti. Jako "silnou osobnost" vnímá Tomana i současný první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč.

 

Právě se děje

Další zprávy