Nejvíce Čechů se na mobilní web připojilo přes iPad

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 8. 2011 16:23
Nejvíce mobilních přístupů na internet bylo v Česku z iPadu a iPhonu
Foto: Reuters

Praha - Téměř polovina Čechů, kteří se v prvním srpnovém týdnu připojili z mobilního telefonu na internet, využívala iPhone nebo iPad.

Vyplývá to z analýzy gemiusRanking, která srovnává data z patnácti zemích střední a východní Evropy.

Mobilní zařízení od skupiny Apple využilo dohromady 45,74 procenta zákazníků. Nejčastěji přitom chodili na internet majitelé iPadu.

Značka Apple vedla v celé střední a východní Evropě

K nárůstu využívání iPadu došlo v listopadu 2010, tedy v době, kdy se tablet začal prodávat v Česku. Hranici dvaceti procent iPad poprvé přesáhl na přelomu dubna a května 2011. Častěji než s iPhone se s ním zákazníci připojují na web od června letošního roku.

Využívání zavedenějšího iPhonu je ovšem co se týká připojení na internet stabilní. Letos jej využilo 21,11 procenta klientů, což je jen nepatrně více než ve stejném období v minulém roce (20,82 procenta).

Na třetím a na čtvrtém místě v přístupech na internet skončila Nokia 5230, respektive Nokia E52. Další výrobek od Applu iPod skončil na sedmém místě s podílem 1,42 procenta.

„Statistika je částečně zkreslená zahrnutím všech modelů iPhone a iPadu pod jedno zařízení," uvedl server iHNed.cz

Na prvních dvou místech se iPad a iPhone umístily i ve všech ostatních zemích, kde srovnání proběhlo. Největší podíl na internetovém vyhledávání měly v Estonsku  (64,36 procenta), následuje Slovinsko (53,19 procenta), další hodnoty se podobají českému výsledku.

Menší náskok před konkurencí mají výrobky od Applu naopak v Bělorusku (12,36 procenta), v Polsku a na Ukrajině.

Zhodnotíme-li připojení Čechů na internet z hlediska výrobců, nejvíce jich zajistil již zmíněný Apple. Následuje Nokia (28,5 procenta), Sony Ericsson (11,01 procenta).

Firefox dotahuje

Analýza zkoumala také chování lidí, kteří se na internet připojili ze stolních počítačů nebo notebooků.

Nejvíce těchto uživatelů používala prohlížeš Microsoft Internet Explorer 8. (24,74 procenta), následovaly Firefox 5 a Firefox 3. Prohlížeč Google Chrome skončil na čtvrtém a Opera na sedmém místě.

Celková oblíbenost prohlížečů z řady Microsoft Internet Explorer dlouhodobě klesá, postupně naopak dotahuje Firefox. Vzestup o více než deset procentních bodů zaznamenal v posledním roce a půl také Chrome.

Nejpoužívanějším operačním systémem zůstává Windows, který má nainstalovaný přes 97 procent všech uživatelů.  

 

Právě se děje

Další zprávy