Našlo se 15 miliard na důchody

Petr Holub
18. 10. 2006 0:00
Praha - Ministři Topolánkovy vlády objevili 8,3 miliardy korun, kterými mohou zachránit prosincovou výplatu důchodů.

Dalších 6,6 miliardy bude k dispozici koncem října.

Ještě před týdnem přitom ministr financí Vlastimil Tlustý oznámil, že deficit rozpočtu naroste o deset miliard potřebných právě k výplatě prosincových důchodů.

"Zvýší se také kvůli zvýšeným výdajům na důchody," řekl o deficitu Tlustý na tiskové konferenci a dodal: "Výsledný očekávaný schodek státního rozpočtu tak v letošním roce může překročit částku 100 miliard."

Odvolal se na stížnost ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase, který už počátkem září zjistil, že v penzijním systému chybí deset miliard. "Pokud bychom nezvýšili platby na důchody, posledních čtrnáct dní v roce by kvůli rostoucímu počtu penzistů nebylo na výplatu důchodů," varoval Nečas.

Když poslanci zvednou ruku

Podle zjištění Aktuálně.cz však značná část požadované částky ležela už řadu měsíců na chráněném účtu, kde se shromažďují přebytky penzijního systému z minulých let.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Jak najít 10 miliard
na důchody

  • Ministr financí najde úspory v rozpočtu
  • Sněmovna uvolní přebytky ze státních finančních aktiv
  • Ministr financí zvýší deficit letošního rozpočtu


Jaký bude schodek
v roce 2006

  • Deficit schválený vládou Jiřího Paroubka: -74,5 miliard
  • Nižší výběr daní:   -12,5
  • Úhrada záruky centrální bance:  -15
  • Vyšší výdaje na důchody :  -10
  • Deficit ohlášený vládou Mirka Topolánka: -101
  • Úhrada důchodů ze státních aktiv:  +10
  • Deficit podle posledních údajů:  -91

"Přebytek hospodaření důchodového pojištění 8,3 miliardy za rok 2004 byl v prosinci 2005 převeden do státních finančních aktiv. Přebytek je možné použít jen na úhradu dávek důchodového pojištění. K tomu peníze použity nebyly," potvrdil Jaroslav Růžek z tiskového odboru ministerstva financí.

Také v roce 2005 měl důchodový systém přebytek 6,6 miliardy, na chráněný účet ovšem mohou být převedeny až ve chvíli, kdy sněmovna projedná Státní závěrečný účet za minulý rok.

"Ministerstvo financí je připraveno převést i tyto prostředky do státních finančních aktiv. Stane se tak pravděpodobně do konce října," oznámil Růžek.

Podle rozpočtových pravidel může sněmovna odhlasovat, že se uspořené peníze skutečně utratí za letošní důchody. Vláda však zatím o ně poslance nepožádala a dala ministru Tlustému čas do poloviny prosince, aby navrhl, kde peníze na důchody vzít.

Z pohledu veřejných financí by byl lepší postup, kdyby se potřebných deset miliard získalo úsporami. Důchodová rezerva by tak zůstala do příštích let, kdy se penzijní systém dostane do větších potíží. V každém případě není nutné zvyšovat deficit.

Kde se vzal přebytek

Přebytky penzijního systému se objevily poté, co Špidlova vláda zvýšila sazbu penzijního pojištění z 26 na 28 procent hrubé mzdy. Občané to na svých peněženkách nepoznali, protože o stejnou částku se snížilo pojistné pro nezaměstnanost.

Vlastimil Tlustý má najít peníze.
Vlastimil Tlustý má najít peníze. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V příštím roce se za důchody má utratit 281 miliard, díky Špidlovu opatření systém získá navíc 20 miliard. Tentokrát se už nečeká, že nějaké peníze zbydou.

"Tato účetní operace žádným způsobem nezlepšila stav veřejných financí," hodnotí postup minulých vlád oficiální zpráva tzv. Bezděkovy komise, která se v letech 2004-2005 zabývala reformou penzí.

 

Právě se děje

Další zprávy