Nákladní auta Avii loni prodělala téměř miliardu

Red eko, čtk
27. 7. 2007 10:26
Avii loni stoupla ztráta o třetinu na téměř miliardu korun

Praha - Tuzemský výrobce nákladních aut Avia se loni dostal do zatím největších problémů. Ztrátu, která hospodaření firmy provázela i v minulosti, Avia prohloubila na 965 milionů korun.

Meziročně se zvýšila o třetinu. Tržby společnosti klesly o pětinu na 430 milionů. Firma to uvedla ve své výroční zprávě.

Méně aut

Výkon Avie klesá. Loni vyrobila o 71 vozů méně než v roce 2005. Celkem tak za rok z pásů továrny sjelo 482 nákladních aut.

Domácí prodej klesl o osm procent na 256 aut, a ještě více, o desetinu, se snížil prodej do ciziny, kam se podařilo vyvézt 229 vozidel.

Firma je ve ztrátě trvale od roku 1999, kterou zčásti způsobují vysoké odpisy investic.

Před dvěma roky Avii na pokraji konkurzu od korejské skupiny Daewoo získala investiční společnost Odien Group, která kvůli úhradě kumulované ztráty snížila pětimiliardový základní kapitál na 883 milionů.

Loni Odien letňanskou automobilku rozdělila na tři divize, a to výrobu nákladních aut, externí zakázky a správu majetku. Začátkem loňského září firma prodala divizi, která se zabývá vývojem, výrobou a prodejem nákladních aut indické firmě Ashok Leyland Motors.

Pevná část kupní ceny byla 687 milionů korun. Letos čeká divize nákladních aut pod novým vlastníkem obrat k lepšímu. Prodej vozů by měl stoupnout na více než dvojnásobných 1100 aut.

Pomoci k tomu má i návrat na slovenský trh, kde firma nedávno podepsala smlouvy s novými dealery. Automobilka chce pokračovat v expanzi na další trhy a v roce 2010 prodávat kolem 10.000 lehkých a středních nákladních vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy