Na Slovensku postaví KIA novou motorárnu i pro Hyundai

Radek Pecák Radek Pecák
18. 3. 2010 16:06
Česká i slovenská továrna korejského koncernu Hyundai se rozrostou. Budou dělat více motorů i převodovek
Nová Kia Sportage se sice vyrábí v Žilině, ale převodovku dostane z moravských Nošovic
Nová Kia Sportage se sice vyrábí v Žilině, ale převodovku dostane z moravských Nošovic | Foto: Aktuálně.cz

Žilina, Nošovice - Podstatně větší množství motorů a převodovek než dosud bude od příštího roku proudit mezi severomoravským závodem Hyundai v Nošovicích a továrnou KIA ve slovenské Žilině. Firma totiž dnes na svých internetových stránkách informovala, že zvýší o polovinu kapacitu svého závodu na výrobu motorů.

Kapacita se tak ze současných 300 tisíc kusů zvýší na 450 tisíc. Část z motorů bude stejně jako dosud určena pro závod sesterské značky Hyundai v Nošovicích, kde se naopak nejen pro vlastní potřeby, ale i pro vozy KIA ze Žiliny dělají převodovky. Také v Nošovicích, se bude, vzhledem k předpokládanému vzrůstu prodejů aut značky Hyundai a KIA v Evropě, rozšiřovat výrobní kapacita. Ze současných 300 tisíc na 600 tisíc převodovek.

Vydělají i čeští dodavatelé dílů

Na Slovensku se má začít stavět již v dubnu a hotovo bude do března příštího roku, sériová výroba pak bude zahájena do konce příštího roku. V novém závodě by podle vyjádření tiskového oddělení KIA mělo najít práci zhruba 270 lidí.

Slovenská motorárna bude mít podle ředitele tuzemského Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka jen pozitivní dopad na české producenty kompomentů. "Pokud již nyní dodávají díly na motory Kia vyráběné na Slovensku, může dojít i k navýšení jejich dodávek," vyjádřil se Šípek pro agenturu ČTK.  

Kia sériovou výrobu na Slovensku spustila v prosinci 2007. Od té doby zde vyrobila něco přes půl milionu automobilů. Z výrobní linky sjíždějí modely Kia Cee´d a Sportage a také Hyundai iX 35. Naopak model KIA Venga se zase vyrábí v Nošovicích.

 

 

Právě se děje

Další zprávy