"Monopol" České pošty se zmenší

5. 12. 2005 18:05
Praha – Česká pošta už nebude výhradním doručovatelem psaní do 100 gramů, ale jen do padesáti.

Pokud bude chtít psaní do 50 gramů doručit konkurence pošty, bude si za to muset naúčtovat cenu minimálně dvaapůlkrát vyšší, tedy 17 korun. Dosud to byl trojnásobek. Změnu podmínek pro výhradní služby pošty schválila vláda.

Zásilky od 50 do 100 gramů v současnosti tvoří necelá dvě procenta ze zhruba 700 milionů ročně doručovaných psaní. Firma přitom odhaduje, že kvůli uvolnění trhu by přišla maximálně o polovinu z nich, což by znamenalo ztrátu několika desítek milionů korun.

Stejně jako ve většině zemí EU má pošta pro část trhu monopol proto, aby uhradila náklady spojené s poskytováním základních služeb na celém území státu. Plně otevřený trh má nyní pouze Finsko a Švédsko. Rozsah takzvané poštovní výhrady státy každoročně omezují.

Plná liberalizace za tři roky

Evropská unie počítá s tím, že do roku 2009 vznikne plně liberalizovaný poštovní trh. Všechny firmy tak budou moci soutěžit v doručování jakýchkoliv zásilek.

Postupná liberalizace se přitom týká pouze trhu s aktuálními písemnostmi. Balíkový trh a trh expresních služeb je již plně konkurenční. Konkurence se zatím zaměřuje na lukrativní expresní služby a přepravu zboží, u kterých neexistuje žádné omezení.

Podíl konkurentů se v jednotlivých neregulovaných oblastech pohybuje od 20 do 40 procent. Poště konkurují především společnosti DHL, TNT, UPS, PPL, DPD, Mediaservis a Messenger.

 

Právě se děje

Další zprávy