Mléko je nejdražší za poslední roky. A dál zdražuje

čtk, red eko
31. 7. 2007 15:59
Mléka je nedostatek na více kontinentech
Zákazníci obvykle dávají přednost méně tučnému mléku před plnotučným.
Zákazníci obvykle dávají přednost méně tučnému mléku před plnotučným. | Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Cena mléka v tuzemských obchodech už vzrostla na nejvyšší úroveň za posledních několik let a velké mlékárny připravují v následujících týdnech další zdražení svých výrobků až o několik procent.

Zatímco na začátku letošního roku stál litr polotučného mléka v průměru 14,52 koruny, minulý týden byla jeho cena o korunu vyšší.

Obchodníci i mlékárny shodně tvrdí, že zvýšení cen má na svědomí kombinace růstu poptávky po mléčných výrobcích v EU a hlavně v Asii, nízká produkce mléka v Německu i Francii a výpadek dodávek z Austrálie, což žene ceny mléka vzhůru.

Cena roste i v obchodech

Ke zdražení mléčných výrobků přistoupí například druhá největší tuzemská mlékárna, olomoucká Olma. "Důvodů k tomu je celá řada. Především musíme reagovat na vývoj evropského trhu. Produkci neprodáváme jen v tuzemsku, ale také na Slovensku, v Maďarsku a Polsku," řekl dnes ČTK obchodní ředitel olomoucké mlékárny Jan Vařeka.

Nové ceny zveřejní Olma příští týden. Také významná mlékárenská firma, která vyrábí mléko a mléčné výrobky na Moravě a část své produkce vyváží i do ciziny, musí kvůli rostoucím cenám mléka zdražovat všechny výrobky. "Zdražili už v uplynulých měsících a  od 1. září jsme ohlásili plošné navýšení cen všech našich výrobků o šest procent," řekl šéf mlékárny, který si název firmy nepřál zveřejnit.

Foto: Aktuálně.cz

Ředitel Choceňské mlékárny Petr Marek za patnáct let, co působí v oboru, podobnou situaci v cenách mléka nepamatuje. Po nějakém čase cena mléka a mléčných výrobků podle něj klesne, ale už ne na původní úroveň. "To může trvat půl roku nebo rok," řekl.

Na trhu podle Marka chybělo mléko a jeho cena šla nahoru, zdražily například i sýry eidamského typu, řádově přes deset procent. "Tak velké zdražení u všech výrobků ale trh nepřipustí. Zdražovat se bude postupně, jak to umožní obchodní smlouvy," řekl Marek s tím, že mlékárna má u odběratelů nasmlouvané ceny a zdražení produkce se projeví v řádech týdnů.

Rostoucí ceny mléka už v některých menších obchodech pociťují i koneční spotřebitelé. "Máslo je již o korunu dražší, než jsme měli. Postupně se zvedají i ceny dalších mléčných výrobků," řekla ČTK zástupce vedoucí prodejny Mléčných lahůdek v Bohumíně na Karvinsku.

Tlak mlékáren na zvyšování cen mléčných výrobků potvrdil mluvčí zhruba tří stovek supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova Libor Kytýr. "Dochází k masivním vývozům sušeného mléka do asijských zemí, především do Číny. Podle
odborníků jde o velmi nestandardní situaci, kdy cena sušeného mléka na světových trzích překonává historická maxima. Navíc se u této komodity projevilo i letošní sucho v podobě nižší kvality a objemu mléka na trhu," řekl Kytýr.

 

Právě se děje

Další zprávy