Ministr Gandalovič svázal kariéru s Budvarem

sim
2. 9. 2007 23:30
Stát chce hladký přechod podniku na akciovou společnost

Praha - Ministr zemědělství Petr Gandalovič v neděli spjal svou politickou budoucnost s budějovickým Budvarem.

Jeho úřad nyní připravuje transformaci tohoto posledního tuzemského národního podniku na akciovou společnost. Přerod Budvaru by měl skončit během roku.

Pro právníky úřadu je nejtěžší zajistit právní kontinuity následnické firmy. Pokud by byla porušena, mohlo by to ohrozit zájmy Budvaru ve sporech s americkou skupinou Anheuser-Busch o ochranné známky.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič
Ministr zemědělství Petr Gandalovič | Foto: Ludvík Hradilek

Gandalovič dnes v Otázkách Václava Moravce ČT oznámil, že všemožně zabrání tomu dát Američanům do rukou trumf. "Známka Budvar je velká národní hodnota a její zpochybnění by byla velká politická chyba. To je tak vážná věc, že to budu garantovat vlastní politickou kariérou," prohlásil Gandalovič.

Opozice ale vládě nevěří. Šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek si v ČT zaspekuloval, že následnou akciovou společnost bude chtít koupit právě americký konkurent. "Vrabci na střeše si šuškají, že o Budvar má zájem právě skupina Anheuser-Busch," řekl Hašek.

Podle informací České televize vláda v souvislosti s privatizací chystá také rozšíření dozorčí rady podniku z devíti na 14 členů.

 

Právě se děje

Další zprávy