Miliardáři se hádají o "drobné": 100 miliónů z Vítkovic

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
6. 7. 2013 9:23
Majitelé české strojírenské jedničky si jako dividendu vyplatí rovných sto milionů
Jan Světlík, většinový vlastník Vítkovic
Jan Světlík, většinový vlastník Vítkovic | Foto: Karel Toman

Ostrava - Rovných sto milionů korun si jako dividendu z loňského zisku vyplatí majitelé české strojírenské jedničky, ostravského Vítkovice Holdingu.

Rozhodla o tom valná hromada akcionářů a verdikt je - jako obvykle v této firmě - provázen hádkou mezi podílníky.

Většina peněz putuje k 95procentnímu vlastníkovi firmy Janu Světlíkovi, zbytek zinkasuje pětiprocentní akcionář, skupina KKCG Karla Komárka.

Vítkovice Holding zastřešuje všechny vítkovické podnikatelské aktivity. Jde o vrchol pyramidy desítek dceřiných a vnukovských společností a jedinou společnost, která dividendy ze zisku celé skupiny konečným vlastníkům vyplácí.

Za loňský rok vykázal Vítkovice Holding zisk v celkové výši 150,5 milionu korun. Na dividendy tak míří skoro dvě třetiny této sumy, dalších dvacet milionů půjde na účet nerozděleného zisku skupiny z minulých let (ten se tak blíží 600 milionů korun), zbytek jde na povinné rezervy.

Stopadesátimilionový zisk pochází z operací pouze samotné střešní firmy Vítkovice Holding, nepromítá se v něm konsolidovaný výsledek celé vítkovické skupiny. Na ten si bude třeba počkat do podzimu.

KKCG je proti

Verdikt o výplatě dividendy je překvapivě v rozporu s návrhem představenstva Vítkovic Holdingu, jež původně navrhovalo celý loňský profit nechat ve firmě. Šéf Vítkovic Světlík (stojí i v čele zmíněného představenstva) ale zejmě původní záměr přehodnotil. Na valné hromadě to totiž byla nakonec jeho firma VTK Group, kdo navrhl výplatu dividendy.

"Společnost je zdravá a má dostatek zdrojů pro výplatu, Vítkovice Holding nestojí před akutní potřebou investic a na dividendu jde jen část zisku, nikoliv celý," vysvětlila Světlíkův postoj jeho mluvčí Eva Kijonková.

KKCG jako menšinový akcionář se proti výplatě dividendy okamžitě ohradila. "KKCG navrhovala s ohledem na obtížnou situaci na trhu a nejisté výhledy celého strojírenského sektoru dividendu nerozdělovat, ale ponechat ji ve společnosti jako rezervu pro případ pokračující stagnace na trhu. Považujeme tento postup za nezodpovědný," prohlásil Komárkův mluvčí Daniel Plovajko, podle něhož se upřednostňuje "okamžitý prospěch Jana Světlíka a jím kontrolovaných subjektů na úkor dlouhodobé finanční stability Vítkovic v nejisté době."

Roztržka působí trochu komicky: V minulých letech totiž KKCG naopak kritizovala Světlíka, když se stavěl proti vyplácení dividendy. Komárovi lidé tvrdili, že tím z pozice síly upírá menšinovému společníkovi právo na spravedlivé zhodnocení jeho investice do Vítkovic. "KKCG se chová jako rozmarná žena. Neví, co chce, a nedá pokoj, dokud to nedostane," komentuje letošní obrat v Komárkově postoji mluvčí Kijonková.

Loni, kdy už byla strojírenská krize v plném proudu, Vítkovice dividendu po několika letech půstu poprvé vyplácely, a to v podobné výši jako letos. Komárkovi lidé byli pro, až letos se staví proti. Přestřelku je tak třeba vnímat jako běžný vítkovický folklor: Stále pokračuje dlouholetá zákopová válka, v níž proti sobě stojí Světlík a Komárek, který se léta snaží do jeho firmy nepřátelsky vlámat. Drží sice jen minoritní podíly ve Světlíkových firmách Vítkovice Holding a Vítkovice a.s., jako minoritář ale nevynechá jedinou možnost, jak většinového partnera pozlobit.

Karel Komárek, majitel KKCG
Karel Komárek, majitel KKCG | Foto: ČTK

Světlík se Komárkovu nájezdu brání už osmým rokem. Válka vypukla poté, co jeho původní partneři David Beran a Petr Novotný porušili akcionářskou smlouvu a pokusili se své podíly prodat proti Světlíkově vůli Komárkovi. Během let mezi sebou Světlík, Beran, Novotný a nakonec i KKCG rozjeli desítky soudních sporů o akciové podíly a náhrady škod.

Během sporů získala KKCG ve Vítkovicích Holdingu a Vítkovicích a. s. minoritní podíly, hlavní spor se ale stále vede kolem 11 procent Vítkovic Holdingu, který už čtyři roky leží v soudní úschově a právo si na něj dělají obě znesvářené strany. Soudní bitvu vyhrál sice loni v létě u nejvyšší soudní instance - Nejvyššího soudu - Světlík, akcie ale dodnes v ruce nemá.

"K jejich fyzickému vydání je nařízeno ještě odvolací řízení Světlík vs. Beran, KKCG a Atlantik FT, u Krajského soudu v Praze. Konat se má na konci srpna," řekla Kijonková.

Výsledky celé skupiny Vítkovic známy nejsou

Stovka milionů z Vítkovice Holdingu je jediným výnosem, který akcionáři ze složitých struktur vítkovické skupiny inkasují. Jaký je celkový výsledek Světlíkova konglomerátu zatím není zcela jasné.

Loňský výsledek hospodaření zatím oznámila pouze strojírenská část vítkovického holdingu, reprezentovaná skupinou Vítkovice a. s. - ta při tržbách 16,4 miliardy korun (předběžná konsolidace) vykázala rekordní zisk 427 milionů.

Profit druhé výrobní části Vítkovic Holdingu - tedy firem zastřešených společností VTK Cylinders (výroba ocelových lahví v Ostravě s pobočkami v Polsku, Německu a Chorvatsku, či polská továrna na hasicí přístroje) zatím není kompletně znám.

Na internetu už sice visí loňská výsledovka české dcery Vítkovice Cylinders (30milionový zisk při dvoumiliardových tržbách), hospodaření polských továren Milmet a Ognioochron je ale zatím pro Světlíkova menšinového společníka i české obchodní partnery velkou neznámou. Konsolidované výsledky celého konglomerátu Vítkovice Holding mají být známy na podzim.

 

Právě se děje

Další zprávy