Loučení se sirkami Solo provází na Šumavě nostalgie

tof, vkp
16. 10. 2008 9:35
Výroba končí po 169 letech
Foto: Jaroslav Jiřička

Sušice/Praha - Je tomu 169 let, co Vojtěch Scheinost založil v šumavském městečku Sušice továrnu na výrobu sirek.

Kulatého 170. výročí se už ale lidé nedočkají. Značka Solo s obrazem nůžek, jedna z nejznámějších v zemi, sice nezanikne, sirky se ale budou dělat v Asii.

A konec jediné sirkárny v Česku (a jedné ze dvou posledních v Evropě) provází ve městě spíše než strach o práci několika desítek lidí, kteří v továrně skončí, nostalgie a odevzdanost. Značka Solo a výroba sirek byla totiž pro město dobrou propagační značkou.

Sirka nás proslavila

"To, co mě nejvíc mrzí je, že po 169 letech končí v Sušici výroba sirek. Sirka je věc, která nás proslavila po celém světě, to je bez diskusí," říká starosta Petr Motl. "Ve městě se o propouštění v sirkárně mluví, podle místních je to krátkozraké řešení. Atmosféra ve firmě je celkem klidná, lidé to berou dost odevzdaně," dodává Jaroslav Želízko, vedoucí odborů ve firmě.

Firma Solo v dobách své slávy ročně vyráběla na 400 milionů krabiček ročně, většina skončila v zahraničí. Tehdy ovšem měla dva tisíce zaměstnanců, letos jich ve firmě pracovalo jen 83. Loni zkrachoval pokus přenést výrobu do Ruska, odkud firma brala miliardy dřevních dřívek.

Sirkárna ze Sušice tak kopíruje, byť se zpožděním, osud výrobců v sousedním Německu. Firmy tam zavřely svoje továrny, sirky nakupovaly v Asii a lepily na krabičky svoje značky.

"Práci zřejmě velká část z propuštěných najde v sesterské dřevozpracující společnosti Solo Door, která si vede poměrně dobře. Proti propuštění se nic nedá dělat, majitelé prostě rozhodli, že je výroba nerentabilní," říká Želízko.

Problém by konce výroby sirek neměl způsobit ani podle lidí z úřadu práce. "Nabídka zaměstnání ve zdejších dřevozpracujících firmách je poměrně široká. Myslím, že s umístěním propuštěných zaměstnanců Sola by velký problém být neměl," říká zástupkyně ředitelky klatovského úřadu práce Dana Miškovičová.

Vedení města bude situaci sledovat, nijak ji ale neovlivní. "Teď je důležité, aby propouštění ve firmě mělo co nejmenší sociální dopad. Věřím, že vedení Sola splní svůj slib, že pomůže propuštěným lidem hledat uplatnění. Město jim v tuto chvíli nijak pomoci nemůže," vysvětluje starosta Motl.

Světoznámé značky

Stroje z továrny firma odveze do Asie, značku Solo si nechá. Má je zaregistrovanou podobně jako další, které sirky z Česka proslavily po celé zemi - The Scissors, The Key nebo The Pipe.

Co bude se samotnou továrnou se zatím neví. "Šušká se, že výrobní budovy se budou prodávat, ale co je na tom pravdy, to ukáže až čas," říká odborář Želízko.

Jaká byla historie firmy? V roce 1839 se z Vídně vrátil sušický truhlář Vojtěch Scheinost a v malé dílně začal vyrábět první zápalky v českých zemích. Kvalitní výrobky se mu podařilo prosadit nejen na domácím trhu, ale i v zahraničí.

Dílna se změnila ve velký průmyslový podnik díky kapitálu sušického obchodníka Bernarda Fürtha. Největšího rozmachu a světového věhlasu firma nabyla pod vedením Ernsta Fürtha, vnuka Bernarda Fürtha a posledního pokračovatele sušické rodiny.

Po druhé světové válce byla společnost Solo významným exportérem. Nevyráběla pouze zápalky, ale rozšířila své obchodní a výrobní aktivity do oblasti dřevovláknitých desek Sololit, dřevařské a strojírenské výroby.

Ještě před dvěma roky se firma chlubila. "Současná výroba zápalek je vysoce produktivní, ekonomicky efektivní, ekologicky čistá, zaměřená na vysokou kvalitu provedení a funkci zápalek," je napsáno ještě teď na internetových stránkách firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy