Liška a spol přilákaly půl milionu Čechů

Dušan Klimeš
12. 2. 2007 16:10
Praha - Oživení znamenal loňský rok pro stavební spořitelny. Boom je sice dávno pryč, ale i tak si tyto firmy mohly připsat přes půl milionu nových "oveček".

Novou smlouvu o stavebním spoření si v roce 2006 pořídilo 516 tisíc občanů. Dohromady chtějí naspořit 125 miliard korun.

Přestože počet nových smluv rostl druhý rok za sebou, spořitelny nemohou být spokojeny. Pryč je rok 2003, kdy se pod novou smlouvu podepsalo 2,1 milionů lidí. Na konci onoho roku totiž skončila doba, po kdy bylo možné si zajistit mnohem výhodnější podmínky.

Od 1. ledna 2004 totiž klesl státní příspěvek ze 4500 na 3000 korun a stavební spoření se z nejoblíbenějšího produktu finančního trhu stalo téměř nechtěným dítětem. Nově uzavřených smluv se totiž u zprostředkovatelů sešlo jen něco málo přes tři sta tisíc.

Foto: Jaroslav Jiřička

"Celkový počet smluv o stavebním spoření ke konci roku 2006 činil 5,3 milionu," uvedl Milan Šimáček, náměstek ministra financí.

Pode něj je to stejný počet, jako na konci 3. čtvrtletí loňského roku. Za poslední tři měsíce se uzavřely jen asi čtyři tisíce nových smluv.

Kam až klesne

Přestože se znovu a trvale zvyšuje počet nových smluv, nově uzavřené nestačí kompenzovat ty, které vyprší. A tak se celkový počet v minulém roce snížil o 276 tisíc.

Letošní vyplácení podpory bude mít na starosti ministr financí Miroslav Kalousek
Letošní vyplácení podpory bude mít na starosti ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Od účinnosti nové úpravy stavebního spoření došlo k poklesu celkového počtu smluv o jeden milion," dodává Šimáček.

Díky všem zmíněným faktorům na tom ale stát ušetří. Zatímco v roce 2005 musel na státní podpoře vyplatit přes 16,1 miliardy korun, loni to bylo o 314 milionů méně.

Spořitelé také se stále širší nabídkou českých bank ztrácejí zájem o úvěry ze stavebního spoření. Ke konci roku 2006 jich bylo poskytnuto 901 tisíc, což znamenalo nejmenší nárůst jejich počtu. Objem poskytnutých peněz ale hovoří o opaku.

"Celkový objem úvěrů dosáhl ke konci roku 2006 hodnoty 135 miliard korun, což je oproti roku 2005 nárůst o rekordních 27 miliard," uvádí náměstek.

 

Právě se děje

Další zprávy