Lidé si připlatí za teplo, firmy ohlašují zdražení

vae,tof
23. 10. 2008 15:47
Ceny v Brně se změní už v prosinci
Foto: Martina Machová

Brno - Na lidi v Česku čeká další zdražování. Teplárenské firmy totiž postupně oznamují zvýšení cen tepla.

Společnost Teplárny Brno tak zvyšuje od 1. prosince ceny tepla pro své zákazníky. Hlavním důvodem je neustálé zvyšování cen zemního plynu, který je pro Teplárny Brno stěžejní surovinou používanou k výrobě tepla a elektřiny.

"I když byla cena zemního plynu v průběhu roku 2008 již několikrát zvýšena, Teplárny Brno tato navýšení do cen nepromítly. Situace se však stala neudržitelnou, proto jsou nuceny ceny upravit," uvedla mluvčí firmy Liliana Geisselreiterová.

Neudržitelná situace

Odběratelé z primární sítě si z původních 466,50 korun/GJ připlatí na 559,20 Kč/GJ. Na vlastních centrálních výměníkových stanicích se částka zvýšila z původních 631,00 Kč/GJ na 697,60 Kč/GJ. Odběratelé z vlastních blokových plynových kotelen zaplatí 660,00 Kč/GJ místo původních 562,60 Kč/GJ.

Pro zmírnění konečného dopadu na odběratele tepla v Brně schválilo představenstvo společnosti řešení, kdy jsou ceny tepla pro odběratele dotovány ze zisku z prodeje elektřiny a služeb s ní souvisejících.

Navýšení cen hlásí i jiné teplárenské společnosti, jako například Teplárna České Budějovice. Ta zdraží v příštím roce o šest procent.

"Plzeňská teplárenská bude navyšovat ceny v příštím roce, kdy přesně a o kolik se bude vědět až po zasedání představenstva," řekl Marek Netrval, obchodní ředitel firmy.

MVV Energie, která dodává teplo do 15 měst, ohlásila letos navýšení cen v některých svých společnostech jako je v Jablonecké teplárenské.

"Změny se navyšují vhledem k vstupním cenám paliv. Ty se oproti loňskému roku zvýšily," sdělila tisková mluvčí Pavla Kulhánková.

Společnost Pražská teplárenská nemá o cenách pro příští rok ještě rozhodnuto.

Kritický stav řeší i poslanci

"Prozatím nevíme, jak budou ceny vypadat. Všechno je nyní ve výpočtech našich specialistů. Na konci roku budeme znát výsledky," uvedl mluvčí společnosti Martin Pavelka.

Situaci v tuzemském teplárenství u delší dobu kritizují poslanci.

Teplárny podle nich manipulují s cenami paliv a okrádají své zákazníky, ministerstvo průmyslu a obchodu jim v tom ovšem nijak nebrání.

Problémy mají teplárny i z jiného důvodu - hrozí nedostatek hnědého uhlí, nejdůležitější to suroviny pro tuzemské teplárny.

Na budoucí nedostatek teplárenských zdrojů už tak upozornila i Pačesova komise, která ve své nedávno zveřejněné zprávě popisuje možnosti energetického vývoje země. Problém by měl nastat po roce 2012, kdy významným producentům končí kontrakty na dodávky paliva, a těžaři odmítají v současné situaci podepsat nové.

 

Právě se děje

Další zprávy