Lidé bojují proti stanici za stamiliony. Zapáchá, tvrdí

Tomáš Fránek
18. 8. 2008 17:16
Bez povolení prý likviduje části mrtvých zvířat
Uvnitř stanice...
Uvnitř stanice... | Foto: Česká inspekce životního prostředí

Znojmo - Starostům i lidem bydlícím v okolí největší evropské bioplynové stanice ve Velkém Karlově na Znojemsku došla trpělivost - vyzvali stát, aby stanici - postavenou i za pomoci dotací z Evropské unie - zavřel.

Podle starostů šesti obcí i občanských sdružení totiž stanice ohrožuje veřejné zdraví a životní prostředí.

Zápach a znečištění

Stanice za bezmála dvě stě milionů korun podle nich bez povolení a dodržování hygienických předpisů likviduje živočišné zbytky a části mrtvých těl hospodářských zvířat a šíří do okolí zápach a znečištění.

"Fakticky se bioplynová stanice stala kafilérií, která nemá potřebná povolení a její provoz je tedy nezákonný," řekla Ivana Sobotková Jarošová, iniciátorka petice občanů Velkého Karlova.

K zásahu a uzavření stanice vyzvali ministra životního prostředí Martina Bursíka a ředitelku České inspekce životního prostředí Evu Tylovou starostové obcí Božice, Hevlín, Hrabětice, Hrádek, Krhovice a Šanov.

A stanici chtějí uzavřít proto, že dosavadní zásahy státu byly neúčinné - podle protestujících sice firma provozující stanici dostala statisícové pokuty, nic si z nich nedělá a v nezákonném počínání pokračuje dál.

Ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová deníku Aktuálně.cz potvrdila, že firma už dostala pokuty ve výši 2,9 milionu korun a inspekce zahájila i další správní řízení.

V něm společnosti hrozí až sedmimilionová sankce. Proti většině pokut se ale firma odvolala a bude o nich rozhodovat soud.

Když zavřete, zaplatíte

Tylová potvrdila, že fungování stanice považuje inspekce za vážný problém. Uzavřít stanici ale podle ní není jednoduché, má totiž platná povolení ke svému provozu.

A firma už hrozí, že pokud by stát stanici uzavřel, bude požadovat odškodnění.

"Pokud stát bude chtít stanici zavřít, jistě to může udělat. V takovém případě musí ovšem nést odpovědnost a někdo bude muset zaplatit ztracenou investici," uvedl Bohumír Rada, šéf jevišovického Agrodužstva, jemuž stanice patří

Stanice byla uvedena do provozu v roce 2006 a pracuje 24 hodin denně.

Využívá rozkladu biologických zbytků na bioplyn, denně spotřebuje 250 tun odpadů. Kromě klasických splašků, kejdy, hnoje a zbytků ovoce a zeleniny dokáže zpracovávat třeba i kosti a peří.

 

Právě se děje

Další zprávy