Letní výprodej letos zabírá, pochvalují si obchodníci

ČTK ČTK
8. 7. 2013 16:52
Během července se bude rozšiřovat počet zlevněného zboží a větší budou i slevy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Obchodníci jsou zatím s letošními letními výprodeji spokojeni. Řetězce v průběhu července rozšíří sortiment o nové zboží a zvýší slevy, vyplývá z ankety mezi prodejci. Jarní zlevněné zboží v nabídce nyní nahrazuje to letní.

"S rozjezdem výprodejů jsme velmi spokojeni. Postupně se bude zlevňovat další letní zboží, například plavky a letní doplňky," uvedla mluvčí oděvního řetězce C&A Moda Hana Mayerová.

Tesco má letos prodejní výsledky během výprodejů lepší o desítky procent v porovnání s loňským rokem. "Aktuální sezónní výprodeje se týkají například zahradního nábytku, hnojiva, substrátů, ručního nářadí nebo květináčů, kde jsou slevy až poloviční," řekl mluvčí obchodů Jiří Mareček. V průběhu prázdnin se podle něj sleva ještě zvýší a přibude další sortiment.

"Vliv chladnějšího počasí se na konci června projevil i ve struktuře poptávaného zboží. Zákazníci nenakupovali pouze typicky letní produkty, ale zboží spíše jarního či podzimního charakteru," uvedla ředitelka nákupu a marketingu Sportisima Martina Kudláčková. Řetězec nabízí nejvyšší slevy u textilu a obuvi, kde dosahují až 65 procent.

V hypermarketech Globus se slevy zatím týkají například dámské, pánské a dětské konfekce, obuvi či zahradního nábytku a vybavení na zahradu. "Ve srovnání s loňským rokem jsme letos do letních výprodejů vstupovali s větším množstvím zboží a výraznějšími slevami. V průběhu prázdnin plánujeme oživení probíhajících výprodejů týdenními akcemi," uvedla Pavla Hobíková z Globusu.

V obchodních domech IKEA skončily výprodeje na začátku července, ve srovnání s loňským rokem byly prodeje přibližně stejné. "Potvrzením dlouhodobě vysoké obliby letních výprodejů byl samotný zájem zákazníků, kteří nás letos kontaktovali dlouho dopředu a intenzivně se zajímali o termín spuštění i samotnou nabídku," uvedl mluvčí IKEA Tomáš Kubík.

Největší zájem podle něj švédské obchody zaznamenaly o bytové doplňky, dekorace a textilie. Ve slunečných dnech se zájem přesunul na venkovní nábytek, především křesla, lehátka a sestavy stolů a židlí pro zahrady a balkóny.

V uplynulých letech tuzemští obchodníci letní slevy zahajovali stále dříve v červnu, a kopírovali tak situaci v západní Evropě, kde mají tyto akce dlouholetou tradici. Časný začátek výprodejů prosazují v Evropě velké obchodní domy, které argumentují tím, že počátkem července se už velká města vylidní a není komu prodávat.

Výprodeje, které obchody spustily na začátku června, potrvají přibližně do poloviny srpna. Například Globus období slev zkrátil o dva týdny proti loňsku.

 

Právě se děje

Další zprávy