Lesnické zakázky se zruší kvůli orkánu

Petr Havel (spolupracovník redakce)
5. 2. 2007 0:30
Praha - Část výběrových řízení na zakázky na lesnické práce bude muset být kvůli následkům nedávného orkánu zřejmě zrušena.
Takto vichr poničil lesy u Nýrska
Takto vichr poničil lesy u Nýrska | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jde o tendry na jednoroční práce vyhlášené státním podnikem Lesy České republiky na podzim loňského roku.

Ty budou s největší pravděpodobností v nejbližších dnech zrušeny, nebo dojde ke změně současného znění připravených smluv.

Důvodem přitom není tlak lesnických firem, které v tendrech neupěly, ale orkán Kyrill, který zasáhl Česko poslední lednový týden. Právě dnes končí stav nouze vyhlášený v nejpostiženějších oblastech.

Nová situace přesto skýtá možnost neúspěšným firmám na nově koncipované nabídky dosáhnout.

Dodržet smlouvy = porušit zákon

"Výběrová řízení, která provedly Lesy v minulém roce, budou minimálně v kalamitní oblasti zrušena. V ostatních oblastech připravujeme právní a odborný názor na jejich využitelnost vzhledem k významnému omezení těžby," prohlásil nedávno ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Co s tím? Lámali si hlavu ministr Petr Gandalovič a ředitel Lesů František Koníček
Co s tím? Lámali si hlavu ministr Petr Gandalovič a ředitel Lesů František Koníček | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

I mluvčí státního podniku Tomáš Vyšohlíd potvrzuje, že lednová lesní kalamita zcela změnila předpokládané možnosti těžby dřeva nejenom v lokalitách výrazně poškozených orkánem, ale i na ostatním území. Lesy by tak díky tomu nemohly dodržet smluvní podmínky zakázek, neboť jejich součástí je kromě pěstební činnosti a zalesňování právě objem těžby dřeva.

"Kdyby se těžilo podle navržených smluv a zároveň probíhalo odstraňování následků kalamity, muselo by se v Lesech České republiky v průběhu letošního roku vytěžit téměř dvanáct milionů kubíků dřeva. To by bylo nad rámec objemu, který nám povoluje zákon," konstatuje Vyšohlíd. Státní Lesy přitom ročně těží zhruba sedm až osm milionů kubíků.

Šance pro neúspěšné

Kvůli vichřici je podle Vyšohlída v současné době nutné zpracovat především kalamitní dřevo, kterého je asi pět milionů kubíků. "V některých lokalitách přitom padlo více dřeva, než byl plánovaný objem těžby, jiné naopak vichřice téměř nepoškodila," upřesňuje mluvčí.
 
Jedna z variant řešení počítá s tím, že Lesy v tuto chvíli mohou změnit jen znění budoucí smlouvy v neprospěch původně plánované těžby dřeva. Původní smlouvy by byly jednoduše upraveny v souladu s aktuálně potřebnou strukturou lesnických prací.

Takto upravené smlouvy by byly opětně nabídnuty vítězům podzimních tendrů, pokud by je vítězné firmy neakceptovaly, dostaly by šanci v pořadí druhé, třetí a další nabídky. Nové zakázky pak mohou získat i jiné firmy než vítězové podzimních jednoletých tendrů.

 

Právě se děje

Další zprávy