Lesnické tendry jsou v pořádku, řekla Transparency

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
7. 4. 2011 9:58
Kritizované tendry posoudila protikorupční organizace, jsou podle ní v pořádku
Pětileté tendry na lesnické práce a těžbu dřeva se některým organizacím nelíbily.
Pětileté tendry na lesnické práce a těžbu dřeva se některým organizacím nelíbily. | Foto: Zuzana Hronová

Praha - Kritizovaná výběrová řízení na těžbu dřeva a další lesní práce, které chce v dubnu vyhlásit ministerstvo zemědělství jsou v pořádku, potvrdila protikorupční organizace Transparency International (TIC).

Ta na žádost ministerstva pětileté tendry posuzovala a zjistila, že nejsou diskriminační ani neomezují hospodářskou soutěž, jak tvrdili jejich kritici.

"V předložených dokumentech TIC neshledala nic, co by nepřiměřeně omezovalo konkurenční soutěž a působilo diskriminačně. Zvolená metoda veřejné zakázky nepochybně ovlivní podobu trhu, ale vše nasvědčuje tomu, že bude maximalizovat příjem Lesů ČR," uvedla organizace ve společném prohlášení s ministerstvem.

Soutěže kritizovalo šest organizací, které sdružují dřevozpracovatelské firmy, vlastníky soukromých i obecních lesů a živnostníky v lesnictví. Požadovaly posunutí termínu vyhlášení tendrů na červen a další diskusi nad jejich podmínkami. Ministr Ivan Fuksa to však odmítl.

Na zvládnutí pětiletého tendru má také podle dřívějších Fuksových výroků záviset hodnocení pozice generálního ředitele LČR Svatopluka Sýkory. Fuksa v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že první dva úkoly, které loni Sýkorovi zadal, úspora 400 milionů korun a letošní jednoroční tendr, byly splněny.

Takzvaná Dřevěná kniha počítá s každoročním vypisováním pětiletých tendrů na těžbu ve státních lesích, konat se mají vždy jen na pětině území. Původní návrh počítal s desetiletými tendry na desetině území.

Tendry mají mít podobu takzvaných komplexních zakázek. Jejich vítězové mají provádět jak pěstební práce, tak dřevo těžit a dále jej sami i prodávat. Pětinu vytěženého dřeva budou muset nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele. Jedna desetina území má být vyhrazena pro malé těžaře.


 

Právě se děje

Další zprávy