Lego bojovalo marně, ochranu pro kostky nemá

Tomáš Fránek
14. 9. 2010 16:40
Evropský soud rozhodl, že dánský výrobce nemůže chtít ochranu pro svoje charakteristické kostky
Bocchignano
Bocchignano | Foto: Jan Vormann

Lucemburk - Dánská společnost Lego definitivně prohrála svůj boj o tom, aby v zemích Evropské unie dostaly ochranu její charakteristické kostky.

Nejvyšší soud EU, Evropský soudní dvůr, dnes totiž rozhodl, že pro kostky není možné ochrannou známku registrovat.

"Podniky nemohou používat zákon o ochranných známkách k trvalému zachování exkluzivních práv souvisejících s technickými řešeními," rozhodli soudci s tím, že není možné chránit Lego proti firmám uvádějícím na trh napodobeniny výrobky tím, že firma bude mít monopol na kostky.

Lego nesmí mít monopol

To tvrdili i zástupci jednoho z největších konkurentů lega, společnosti Mega Brands. "Ochrana pro Lego by umožnila zabránit všem konkurentům užívat na trhu kostek na hraní nejlepší a nejfunkčnější tvar. Lego by tak získalo nový monopol," uvedla firma ve vyjádření soudu.

Podle evropského úřadu registrujícího značky OHIM by ochrana kostek Lego vedla k tomu, že by konkurenti nemohli využívat ani podobné tvary. "Zápis značky by umožňoval nechat zakázat nejen veškeré totožné tvary, ale rovněž tvary podobné. To by se týkalo například kostek s mírně vyššími nebo širšími výstupky, než má Lego kostka," uvedli zástupci úřadu.

Soud tak na základě těchto argumentů dospěl k závěru, že tvar kostek vyplývá z funkce, kterou mají plnit, což registraci ochranné známky podle práva EU znemožňuje.

Zisky rostou

Společnost Lego vznikla v roce 1932 jako výrobce dřevěných hraček. Celosvětově ji však proslavily až její populární stavebnice z umělohmotných kostiček. Část jejích příjmů tvoří také licenční poplatky z počítačových her.

Hračky Lego se vyrábějí mimo jiné v Kladně. Tamní továrnu rok a půl provozovala singapurská společnost Flextronics, v roce 2008 ji však skupina Lego převzala od Flextronicsu zpět.

Společnost Lego v letošním prvním pololetí zvýšila čistý zisk o téměř 64 procent na 1,12 miliardy dánských korun (asi 3,7 miliardy korun). Firmě pomohla k růstu vysoká poptávka po jejích umělohmotných stavebnicích.

 

Právě se děje

Další zprávy