Krize v Mittalu: Na Vánoce dárky. Na Tři krále sbohem?

Petra Sasínová
22. 12. 2008 10:50
Oceláři vyjednávají o propouštění, přitom vyplácejí odměny
ArcelorMittal Ostrava patří k největším znečišťovatelům ovzduší v republice
ArcelorMittal Ostrava patří k největším znečišťovatelům ovzduší v republice | Foto: Eva Matějková

Ostrava - Zaměstnanci největší ocelářské firmy ArcelorMittal Ostrava mají na rozdíl od mnohých jiných štědré Vánoce. Bez ohledu na krizi dostali vánoční odměny ve výši téměř šedesát milionů korun, k tomu ještě další dárky.

Až tak veselo ale v Mittalu není. Mnohé provozy, které již delší dobu fungovaly s minimálním počtem lidí, stojí a budou stát asi do 5. ledna. Začíná celozávodní vánoční volno. Co bude pak? "Je tady klid před bouří. Po Vánocích se začnou dít hrůzy," obává se zaměstnanec podniku, který nechce zveřejnit jméno, aby na sebe nepřivolal pohromu.

Odměny se vyplácejí, i když je nesporné, že na firmu dolehl pokles zakázek v důsledku světové finanční krize. Management, který si odměny vyššího řádu rovněž přidělil, totiž vyhlašuje úsporná opatření. Zbavil se už stovek externích pracovníků, oznámil i propouštění kmenových zaměstnanců. Zatím má jít o dobrovolné odchody takzvaných bílých límečků.

"Zaměstnanci dostali před Vánocemi k výplatě odměny ve výši padesát sedm milionů korun, což je v průměru zhruba sedm tisíc sedm set korun na zaměstnance," potvrdila mluvčí společnosti Věra Breiová. Další desítky milionů šly na odměny v dceřiných společnostech.

Sváteční atmosféru firma podtrhla i věcnými dárky. "Všichni zaměstnanci dostali balíček s firemními kalendáři a s prostředky na podporu zdraví v hodnotě čtyři sta padesát korun," doplnila.

A Mittal dal něco i dětem. "Nadělovali jsme dětem zaměstnanců ArcelorMittal Ostrava i dceřiných společností. V ČEZ aréně jsme připravili program pro více než dva tisíce dětí se spoustou vystoupení a soutěží. Velký úspěch sklidil Bořek stavitel a jeho kamarádi," líčila Breiová. Děti si odnesly domů balíček plný dobrot.

ArcelorMittal je největší ocelářská firma v zemi
ArcelorMittal je největší ocelářská firma v zemi | Foto: Ondřej Besperát

Přes odměny vlak nejede

Mnohé firmy odměny zrušily, i když vykazují zisk. V Mittalu je ale situace jiná.

Odměny vyplývají z platné kolektivní smlouvy, kterou odboráři vyjednali v době, kdy podnik jel naplno a krize nikoho netrápila. "Jde o určité procento ze zisku, další procenta se přidávají na základě splněného plánu. Ten jsme splnili už v říjnu," vysvětluje elektrikář, který pracuje v závodu Válcovny. "Přes to vlak nejede," tvrdí.

O své místo se zatím nebojí, ale obává se dalšího vývoje. "Kvůli nedostatku zakázek se už před časem omezila výroba asi na šedesát procent. Vše bude záviset na tom, jak se bude situace vyvíjet v příštím roce. Mnozí zaměstnanci musejí vypomáhat v jiných provozech, kde chybějí externisti, kterých se už management zbavil," říká.

Odborový předák Mittalu si myslí, že šetřit na odměnách zaměstnanců by byl úplný nesmysl.

"To jsme měli odměny poslat panu Mittalovi do Londýna? Těch padesát milionů je úplně směšných! Vždyť firma za poslední čtyři roky vydělala třicet miliard a neinvestovala skoro nic," říká šéf odborové organizace závodu Válcovny Vítězslav Prak. Dodal, že odměny měly být vyšší, avšak kvůli krizi se lidé musejí spokojit s menšími částkami. Pracují přitom více.

Foto: Petr Protivánek, Aktuálně.cz

Práce více, peněz méně

Atmosféra v Mittalu je podle něho napjatá. "Pořád se jedná o tom, co bude. Lidé v provozech musejí pracovat i za chybějící externisty. Podnik už opustilo asi tisíc lidí," vysvětluje Prak.

Vedení ArcelorMittal Ostrava v listopadu oznámilo snižování počtu zaměstnanců. S odbory vyjednává podrobnosti. Zatím má jít o takzvané zlaté padáky. Ti, kteří se dobrovolně rozhodnou odejít, dostanou atraktivní odstupné. Začne to po Novém roce.

Generální ředitel společnosti Sanjay Samaddar řekl, že se to týká zaměstnanců z oblasti prodeje, administrativy a podpory výroby. Výrobní závody by měly být v klidu. Hovoří se o několika stech lidí z ředitelství. Podrobnosti zatím nejsou známy, vyjednávání bude pokračovat v lednu.

Během vánočních svátků, až asi do 5. ledna, bude v Mittalu zachován jen minimální provoz, podobné to ale bylo i v minulých letech.Vedení očekává, že ani v prvním čtvrtletí výroba rozhodně nepojede naplno.

Společnost už vyjednala s odboráři, že kvůli nedostatku zakázek na první čtvrtletí roku 2009 si mají zaměstnanci v té době vybrat polovinu dovolené. Druhou půlku si mohou nechat na léto.

ArcelorMittal Ostrava patří do největší světové ocelářské skupiny ArceloMittal, která má přes tři sta tisíc zaměstnanců. Propuštění hrozí devíti tisícům lidí. Federace pracovníků hutního průmyslu to kritizuje a argumentuje tím, že za prvních devět měsíců letošního roku koncern dosáhl zisku osm miliard eur.

ArcerlorMittal Ostrava zaměstnává asi sedm a půl tisíce lidí, s dceřinými společnosti více než deset tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy