Krize nekosí všechny, TPCA v Kolíně zvýší výrobu aut

Tomáš Fránek
10. 10. 2008 10:04
Automobilky zatím spíše oznamují utlumení výroby  

Praha -  Výrobců malých a úsporných aut se začínající krize automobilového průmyslu zatím příliš netýká.

Výrobu tak neomezuje kolínská TPCA Toyota Peugeot Citroën, problémy zatím nemají ani automobilky Kia ve slovenské Žilině nebo PSA Peugeot Citroën v Trnavě.

Automobilka TPCA dnes navíc oznámila, že zvýší v příštím roce kapacitu svého kolínského závodu na 340 000 aut. To je o 20 000 více, než je předpokládaná letošní výroba.

"Poptávka po našich modelech na trzích západní Evropy stále stoupá. Zákazníci mění své priority a žádají vozy s nižší spotřebou a nízkými emisemi. Napomáhá tomu i legislativa v řadě zemí podporující vozy šetrné k životnímu prostředí," uvedl viceprezident TPCA pro výrobu Jiří Černý.

Navýšení kapacity budou provázet investice ve výši téměř 150 milionů korun a nárůst počtu zaměstnanců zhruba o 100 lidí.

Většina automobilek zatím kvůli finanční krizi oznámila omezení výroby. Výrobu omezuje Škoda v Mladé Boleslavi, Volkswagen v Bratislavě, méně budou vyrábět továrny automobilek Opel a Seat.

Podle Sdružení automobilového průmyslu by letos automobilové firmy v Česku mohly propustit až 2500 z celkem 130 000 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy