Krize je tu, řešte ji, vyzývají vládu šéfové průmyslu

Ekonomika Ekonomika
29. 10. 2008 15:47
Návrhy ke stabilizaci předložila i Hospodářská komora
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Svaz průmyslu a dopravy České republiky ve středu vyzval vládu, aby co nejrychleji a účinným způsobem zareagovala na probíhající finanční krizi.

Řešením by mělo být určení termínu pro nejrychlejší přijetí eura, odmítnutí energeticko-klimatického balíčku a také výraznější pomoc malým a středním podnikům.

Opatření navrhla i Hospodářská komora

Podobná opatření by ráda viděla i Hospodářská komora České republiky.

Ta navrhuje stabilizaci současného kurzu koruny vůči euru i dolaru, snížení úrokových sazeb, zamezení nekontrolovaného růstu cen energií, pokračování v reformách a také podporu vývozu zejména do zemí mimo Evropskou unii.

Omezeny by podle ní měly být rovněž tlaky na růst mezd ve všech sférách.

"Jednotlivá opatření budeme v příštích dnech a týdnech prezentovat na jednáních s odpovědnými nejen vládními představiteli a budeme se snažit dosáhnout prosazení co největšího počtu těchto našich navrhů," uvedl prezident komory Petr Kužel.

Banky jsou stabilizované, panují ale obavy o podnikatele

"Věříme, že ačkoliv tuzemské banky a tuzemské hospodářství jsou do značné míry stabilizované a dostatečně silné, sdílíme přesto značné obavy z dopadů globální ekonomické krize na podnikatelské prostředí v ČR," uvádí se ve zprávě komory.

Hospodářská komora očekává významné ekonomické dopady prakticky na celý hospodářský sektor. "Jako rizikový cítíme zejména textilní a sklářský průmysl, automobilový průmysl, cestovní ruch a další."

Svaz průmyslu i Hospodářská komora shodně prosazují podporu konkurenceschopnosti.

"Oceňujeme opatření prováděná v měnové oblasti, domníváme se však, že je nutné rovněž podpořit zejména konkurenceschopnost podnikatelské sféry, nejen na tuzemském, ale zejména na globálním trhu," doplňuje ve svém prohlášení komora.

 

Právě se děje

Další zprávy