Koruna díky výsledkům ekonomiky poskočila vzhůru

Red eko
15. 2. 2008 9:54
Euro stálo jen 25,09 koruny
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nečekaně vysoký růst české ekonomiky v loňském roce nadále podpořil korunu v jejím posilování. Hned po zvěřejnění statistických údajů se česká měna přiblížila psychologické hranici 25 korun za euro.

Stanovila tak nové historické maximum 25,09 Kč za euro. K dolaru zpevnila na rekordních 17,12 Kč/USD.

Poté koruna mírně oslabila.

Bankéři předpokládají mírnější pokles

Dobré výsledky české ekonomiky zřejmě ještě nekončí. Analytici očekávají oslabení růstu. Počítá s ním i bankovní rada České národní banky, která ekonomiku ovlivňuje pomocí úrokových sazeb.

Část radních totiž zpochybnila výrazné zpomalení hospodářského růstu české ekonomiky, které předpokládá poslední prognóza makroekonomického vývoje.

Podle situační zprávy ČNB by měl hrubý domácí produkt letos stoupnout o 4,1 procenta a v roce 2009 o 4,6 procenta.

Vyplývá to ze zápisu z jednání bankovní rady 7. února.

Rychlá změna takzvané cyklické pozice ekonomiky není podle některých členů bankovní rady příliš obvyklá a nenasvědčují tomu ani poměrně příznivé údaje z trhu práce a další související ekonomické ukazatele.

Přiznali prvně, jak hlasovali

Bankéři se pak shodli, že napříště by měli rozhodovat o sazbách podle předpokládaného vývoje cen a nikoliv příliš reagovat na administrativními kroky způsobený skok, který zapříčinila na počátku roku reforma veřejných financí.

Dnes se poprvé také veřejnost dozvěděla, jak konkrétní člen bankovní rady hlasoval při posledním rozhodování o úrokových sazbách.

Centrální banka před týdnem zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta. Pro tento krok hlasoval guvernér ČNB Zdeněk Tůma, viceguvernér Luděk Niedermayer, viceguvernér Miroslav Singer a členové bankovní rady Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík. Pro ponechání sazeb beze změny hlasoval Robert Holman a Pavel Řežábek.

 

Právě se děje

Další zprávy