Korejci v Česku posilují. Investují další miliardy

Tomáš Fránek
24. 4. 2007 0:00
Investice firmy Sungwoo vytvoří 800 nových míst

Brno - Osm set nových pracovních míst a zdvojnásobení výroby plánuje v Ostravě korejská společnost Sungwoo. Tu do země už dříve přilákala investice automobilky Hyundai.

Nyní významně posílí. Celkem Sungwoo v tuzemsku investuje 4 miliardy korun. Zhruba polovina částky do země teprve přiteče do nové části továrny. Po samotné automobilce tak jde o druhou největší korejskou investici v Česku.

Dodavatel dílů na karoserie aut Hyundai a Kia má v ostravské průmyslové zóně v Hrušově závod s roční kapacitou tři sta tisíc dílů za rok. Hlavním odběratelem je automobilka Kia ve slovenské Žilině.

Nyní korejská firma úřadům oznámila, že chce svoji výrobu zdvojnásobit a rozšířit svůj závod o 43 tisíc metrů čtverečních. "Výrobní kapacita má být navýšena o dalších tři sta tisíc kusů sad výrobků za rok," uvedla firma v oznámení úřadům potřebném pro posouzení vlivu na životní prostředí.

Továrna vyroste rychle

Stavět chce firma začít už letos v červnu. Rozšíření továrny by mělo být dokončeno do května příštího roku.

Společnost Sungwoo, o jejíž investici usilovalo také Slovensko, chce kvůli rozšíření ostravského závodu zaměstnat na osm set nových pracovníků. To je dvojnásobek současného stavu.

Hyundai přitahuje další korejské miliardy
Hyundai přitahuje další korejské miliardy | Foto: Aktuálně.cz

Firma  už byla v soutěži Investor roku označena ze společnost s největším ekonomickým přínosem pro českou ekonomiku.

Investor od Ostravy koupil 15,9 hektaru pozemků za symbolickou jednu korunu.

Projekt automobilové továrny Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku zatím přilákal asi pět jihokorejských subdodavatelů, kteří si již založili svou českou pobočku. To je zhruba polovina z celkového počtu subdodavatelů Hyundai v České republice. 

Najdou se lidé?

Podle dosud oznámených investic budou korejské firmy včetně společnosti Hyundai při plné výrobě zaměstnávat přes šest tisíc pracovníků, nejde však o konečné číslo.

Situace je tak podobná jako v případě investice korejské automobilky Kia na Slovensku.

I tam automobilka přivedla svoje korejské dodavatele.

Korejští investoři, kteří se usadili jak v samotné blízkosti automobilky Kia u Žiliny, tak v dalších místech na severu a západě Slovenska, už ale nyní začínají narážet na nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Například samotná Kia v březnu letošního roku uvedla, že jí chybí na sto kvalifikovaných lidí.

Podobný problém očekávají odborníci i na severu Moravy. "Přes vyšší nezaměstnanost budou mít investoři velký problém najít dostatek lidí, určitě se nedá vyloučit, že si budou muset pomoci dělníky ze Slovenska nebo Polska," uvedl ekonom Milan Raška.

Kia se tak už do Žiliny snaží dostat kvalifikované lidi tak, že jim šest měsíců přispívá na ubytování, firma částečně platí také hypotéky.

 

Právě se děje

Další zprávy