Komerční banka zvýšila zisk o polovinu na 14 miliard

ČTK ČTK
13. 2. 2013 9:10
Mateřská Société Générale se však kvůli problémům eura propadla do ztráty
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Komerční bance se daří o poznání lépe než její matce, francouzské bance Société Générale. Zatímco té první vzrostl v posledním kvartálu loňského roku zisk skoro o polovinu, ta druhá se propadla do ztráty.

Komerční bance v loňském roce stoupl meziročně čistý zisk o 46,4 procenta na 14,2 miliardy korun. Objem úvěrů poskytnutých klientům Skupiny KB v roce 2012 vzrostl o 4,1 procenta na 469,1 miliardy korun. Banka to dnes sdělila ČTK.

Představenstvo banky navrhne dozorčí radě a valné hromadě vyplatit dividendy za 8,687 miliardy korun, což je 230 korun na jednu akcii a představuje výplatní poměr 62,7 procenta z čistého zisku náležejícího akcionářům banky. To odpovídá hrubému dividendovému výnosu 5,7 procenta při porovnání s uzavírací cenou akcie na konci roku 2012.

Výsledek SocGen je horší než očekávání

Celkové provozní výnosy loni meziročně klesly o 0,2 procenta na 32,7 miliardy korun. Výnosy z finančních operací vzrostly, naopak výnosy z poplatků i nadále klesaly. Klesaly i čisté úrokové výnosy v důsledku nízkých tržních úrokových sazeb.

Francouzský finanční ústav Société Générale se naproti tomu ve čtvrtém čtvrtletí propadl do ztráty 476 milionů eur (asi 12 miliard Kč). Banka se potýká s problémy v eurozóně a uvedla, že bude v příštích třech letech pokračovat ve snižování nákladů. O rok dříve banka vytvořila zisk 100 milionů eur.

Société Générale je druhou největší bankou ve Francii. V České republice vlastní Komerční banku. Ke čtvrtletní ztrátě přispěly i jednorázové odpisy majetku.

Výsledek za čtvrté čtvrtletí je mnohem horší, než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že ztráta dosáhne jen 237 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy