Kocáb v případě Vietnamce neuspěl, rozhodne soud

Ekonomika Ekonomika
9. 2. 2009 16:32
Podle ministra Langera třikrát muž porušil zákon
Ministr pro lidská práva Michael Kocáb.
Ministr pro lidská práva Michael Kocáb. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Případ šestadvacetiletého Vietnamce Le Kim Thana, který má být vyhoštěn kvůli tomu, že ne vlastní vinou pracoval v Česku tři měsíce bez povolení, rozhodne soud.

Ministr vnitra Ivan Langer dnes po jednání řekl, že do případu nebude nijak zasahovat. Žádal ho o to dnes na jednání vlády ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. Le Kim Thanh, který v Česku pracoval bez povolení od úřadů, se návratu do vlasti bojí. Proti rozhodnutí policie si podal odvolání. 

"Člověk není z kamene a cítí sounáležitost s každým, kdo se ocitne v problémech, vedle toho ale také platí, že ti lidé zde přicházejí dobrovolně, znají velmi přesně pravidla, která musí dodržovat, a ta pravidla tady byla porušena hned třikrát, (on) musí počítat s tím, že cizinecká policie a soud budou postupovat podle zákona," řekl Langer.

Toho podpořil i premiér Mirek Topolánek. Podle něj muž v rozporu se zákonem nahlásil adresu, na níž se nikdy nezdržoval, vykonával práci bez povolení a nakonec nerespektoval rozhodnutí o správním vyhoštění.

Kocáb agentuře ČTK o víkendu sdělil, že v pondělí na zasedání vlády požádá právě Langera, aby Thanův případ znovu přezkoumal. Ministrův  mluvčí agentuře řekl, že migrantovi hrozí v případě návratu domů velké potíže.

"Vietnam tvrdě pronásleduje neúspěšné gastarbeitry, kteří jsou vyhoštěni. Pronásledování by se dotklo i jeho rodiny," cituje ČTK Kocábova mluvčího Petra Koubka.

Le Kim Thanha je nyní umístěn v policejním detenčním táboře Bělá - Jezová, kde čeká, jak se jeho případ vyřeší.

Podrobně popsaný příběh Le Kim Thana ČTĚTE ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy