Klientů penzijních fondů přibývá, spoří ale málo

šal, čtk
23. 5. 2007 11:35
Průměrná úložka je stále nižší než 500 korun měsíčně

Praha - Množství lidí, kteří se zapojují do systému penzijního připojištění, narůstá. Ke konci března měly penzijní fondy celkem 3,7 milionů klientů, což znamená nárůst o 2,4 procenta proti konci loňského roku. Penzijní připojištění tak má v současnosti každý třetí Čech. Vyplývá to z dnes zveřejněných statistik ministerstva financí (MF).

Růst počtu smluv lze podle náměstka ministra financí Milana Šimáčka považovat za velmi pozitivní. "Vyplývá z toho, že stále více občanů je ochotno podílet se na zajištění na stáří a nespoléhá se pouze na pomocnou ruku státu," uvedl. Fondy uzavřely během prvního čtvrtletí 146 tisíc nových smluv o penzijním připojištění. Za celý loňský rok to bylo téměř 560 tisíc.

Lidé spoří, ale málo

Ani prognózy, podle kterých bude za několik desetiletí na penzi jednoho důchodce vydělávat pouze jeden pracující zaměstnanec místo nynějších dvou, nemotivují Čechy k razantnějšímu spoření na stáří. Průměrná měsíční úložka klienta penzijního fondu (bez započítání příspěvků zaměstnavatelů) stoupá jen velmi pomalu a dosáhla v prvním čtvrtletí tohoto roku částky 437 korun. To je stále velmi málo, aby klienti byli schopni na stáří nakumulovat větší obnos peněz, který by jim dopřál si uchovat vyšší životní úroveň.

Podle ministerstva financí bude za první čtvrtletí penzijním fondům poukázán koncem května státní příspěvek v objemu 1,1 miliardy korun, což je o 11 procent více než ve stejném období loni. Průměrný měsíční státní příspěvek na jednoho účastníka v prvním čtvrtletí tak dosáhl hodnoty 104 korun. Maximum přitom činí 150 korun měsíčně. Pro jeho dosažení je nutné každý měsíc na konto penzijního fondu uložit alespoň 500 korun.

Lví podíl zaměstnavatelů

Na růst penzijního připojištění mají podle MF nezanedbatelný vliv zaměstnavatelé, kteří přispívají svým zaměstnancům. "Počet takovýchto penzijních připojištění soustavně roste a k 31. březnu 2007 jejich počet dosáhl již 1,1 milionu. Oproti konci roku 2006 se počet těchto smluv zvýšil o dalších 32 tisíc," uvedlo ministerstvo.

Podle údajů Asociace penzijních fondů stouply v prvním čtvrtletí fondům zisky na 1,4 miliardy korun z 1,07 miliardy ve stejném období loni. Penzijní fondy vykázaly koncem března objem peněz evidovaných ve prospěch účastníků za 141,3 miliardy korun, tedy o pět miliard více než na konci roku 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy