KBC smí zcela ovládnout ČSOB, vydělá PPF

aju,čtk
14. 3. 2007 13:00
Praha - Smíte vykoupit zbylé akcie ČSOB. To vzkázala svým rozhodnutím česká centrální banka belgické skupině KBC.
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ta požádala ČNB jako regulátora bankovního trhu o předběžný souhlas s povinným odkupem minoritního podílu akcií v jedné z českých velkobank. Cena byla podle internetových stránek ČNB stanovena na více než 36 tisíc korun za jednu akcii, jež má nominální hodnotu tisíc korun.

"Byli jsme skutečně informováni, že naši předběžnou nabídku ČNB schválila. Předpokládáme, že brzy učiníme další kroky k převzetí zbylého balíku," sdělil Luc Cool, šéf investic u KBC.

Belgická skupina v současnosti vlastní 97,5 procenta ČSOB. Ze zbývajícího balíku akcií ovládá téměř třetinu finanční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera.

Podíl zvýšila KBC v prosinci loňského roku z necelých 90 procent odkupem podílu Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Zároveň KBC tehdy již uvedla, že má zájem i o zbývající akcie ČSOB.

KBC uplatnila vůči EBRD opční právo na nákup 381 tisíc akcií ČSOB, které jí dávala smlouva z dob privatizace ČSOB v roce 1999. Vzhledem k tomu, že Belgičané v ČSOB získali více než 90 procent akcií, mohli tak podle českých zákonů projevit zájem také o zbývající podíl v rukou menšinových akcionářů.

KBC působí kromě Belgie a České republiky také na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Menší majetkový podíl má také ve Slovinsku.

 

Právě se děje

Další zprávy