Italský kolos koupil banku od Čalfy, jde do Česka

Hana Vorlíčková, Radek Šalanda
19. 6. 2007 13:30
Banco Popolare di Verona koupila IC Banku
Je to opravdu on! Marián Čalfa, někdejší předseda transformační federální vlády.
Je to opravdu on! Marián Čalfa, někdejší předseda transformační federální vlády. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Italský bankovní kolos Banco Popolare di Verona (BPV) chystá razantní vstup na český bankovní trh. Před několika dny proto koupil stoprocentní podíl zdejší IC Banky. Vyplývá to ze zápisu v obchodním rejstříku.

Jedním z dosavadních majitelů IC Banky, kteří svůj podíl prodali Italům, je i bývalý premiér Československé federace Marián Čalfa. Tomu patřilo 7,6 procenta akcií. Zbylá část akcií patřila Robertu Tan Hua Choon z Malajsie.

Kolik peněz Italové za stoprocentní podíl v IC Bance zaplatili, strany nezveřejnily.

Jméno zmizí

Nový majitel chce získat velké množství nových klientů, především pak ze strany malých a středních firem. Kvůli tomu se mimo jiné chystá budovat i rozsáhlou síť poboček a dalších distribučních kanálů. Banka má také v plánu přilákat klienty na řadu nových produktů a služeb, které dosud neposkytovala. V této souvislosti se spekuluje mimo jiné i o hypotečních úvěrech.

Vedení tuzemské banky také potvrzuje, že jméno IC Banka na českém trhu brzy skončí. "Se změnou vlastníka dojde v průběhu následujících měsíců i ke změně jména IC Banky," uvádí Martin Houda, generální ředitel společnosti.

Banco Popolare di Verona e Novara je třetí největší italskou bankou. Po zatím poslední fúzi  v uplynulém roce, kdy se  banka spojila se svým konkurentem, společností Banca Popolare Italiana, má tržní kapitalizaci přes 15 miliard eur a více než 2180 poboček. Zaměstnává 21 400 lidí a objem vkladů dosahuje 191 miliard eur. Kromě Itálie působí i v dalších evropských státech, jako například ve Velké Británii, Švýcarsku, Lucembursku, Chorvatsku, nebo Maďarsku.

Největší italskou bankou je UniCredito. Bankovní skupina v Česku ovládá Živnostenskou banku a HVB Bank.

eBanku Italové nezískali

Italská trojka je od roku 1998 kotovaná na burze. K 19. červnu se hodnota jejích akcií pohybovala na necelých 22 eur za kus. Během posledních pěti let akcie banky mírně rostou.

BPV se snažila o vstup do Česka již v minulosti. Přibližně před rokem se italský kolos zajímal o koupi eBanky. Tu nakonec od PPF odkoupila rakouská Raiffeisenbank.

IC Banka naopak patří mezi nejmenší banky v Česku. Dosud má pouze centrálu v Praze a pobočku v Hradci Králové. Její bilanční suma je necelá miliarda korun. Za loňský rok dosáhla IC Banka čistého zisku 1,4 milionu korun.

Mezi Čechy je tuzemská banka známá především díky relativně vysokým úrokovým sazbám, které poskytovala na termínovaných vkladech. V porovnání s ostatními bankami jsou tyto sazby až o půl procentního bodu výše.

 

Právě se děje

Další zprávy