Inspekce zakázala výrobu v budově s plesnivými stěnami

Tereza Holanová Tereza Holanová
22. 9. 2011 16:20
Brněnský Asiat nesmí vyrábět ani prodávat. Provozovna nedodržuje hygienické standardy
Prostory budovy, kde výroba probíhala
Prostory budovy, kde výroba probíhala | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Brno - Cizinec z Brna dostal zákaz vyrábět a prodávat tofu. Provozovna totiž nedodržuje základní hygienické standardy. Informovala o tom státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Podle Michala Spáčila ze SZPI se jedná o neregistrovaného výrobce z východní Asie, který si zřídil provozovnu v Saidově ulici v Brně - Tuřanech. Nekvalitní sójový tvaroh prodával na tržnicích.

Tofu připravoval v budově bývalého zemědělského zařízení, které není zrekonstruované ani uzpůsobené pro potravinářskou výrobu.

"Výrobna nebyla udržována v čistotě a byla celkově ve špatném stavu, v celém výrobním prostoru byly vydrolené podlahy, neomítnuté zdi byly promořeny plísní, v objektu byl nahromaděn odpad a věci nesouvisející s výrobou potravin," stojí ve zprávě SZPI.

Cizinec nebyl v den kontroly schopen doložit původ používaných surovin. Stejně tak neměl systém sledování a vyhodnocování rizik (HACCP), které musí potravinářské podniky podle evropské legislativy povinně zavést. Výrobně rovněž chyběla registrace u SZPI, kterou musí ze zákona provést.

Inspektoři proto další výrobu sójového tvarohu v daném objektu zakázali, do prodeje nesmí jít ani 40 kilogramů tofu, které na místě našli.

Kromě toho se chystá správní řízení, ve kterém se rozhodne o pokutě za porušení zákonů. Výši pokuty Spáčil v současné době neumí odhadnout.

Kontrolu nelegální provozovny inspektoři provedli na základě podnětu cizinecké policie. Jak Spáčil tvrdí, nelegální výrobu tofu neřeší SZPI poprvé. Nikdy se však nejednalo o porušování legislativy v takovém rozsahu.


 

 

Právě se děje

Další zprávy