I Jágr rozhodne, kdo získá nejvíc z půl miliardy korun

Zdeněk John
29. 4. 2011 9:10
V Bratislavě a Košicích startuje hokejový šampionát, historicky první na Slovensku
Jaromír Jágr. Jeho dvě čísla obdivuje hokejový svět. "68" nosí na zádech a pak "39". V tolika letech podává skvělé výkony
Jaromír Jágr. Jeho dvě čísla obdivuje hokejový svět. "68" nosí na zádech a pak "39". V tolika letech podává skvělé výkony | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Bratislava, Praha - I to, kolik gólů nasází soupeřům Jaromír Jágr, v příštích dnech rozhodne, jakým způsobem se bude dělit půlmiliardová kořist, o kterou se přetahují tuzemské sázkové kanceláře.

V Bratislavě a Košicích v pátek začíná světový šampionát v ledním hokeji, první pořádaný Slovenskem. Jako u většiny událostí tohoto typu v posledních letech, i tady jde také o byznys.

Tipsport, Fortuna a další firmy z oboru odhadují, že během turnaje prosázejí Češi přibližně 500 milionů korun.

Hokejový šampionát bude velmi sledovanou akcí. Po loňském roce vyšperkovaném zimní olympiádou, fotbalovým MS a také zlatým hokejovým turnajem v Německu je ale jedinou pořádnou příležitostí sázkových kanceláří sáhnout si po větším výdělku.

O to víc je ho potřeba využít.

Fortuna například nabízí na jediný zápas v průměru 150 (!) možností sázek.

"Očekáváme, že zájem bude letos asi o 10 procent vyšší než při mistrovství světa loni v Německu," předpokládá Lubomír Ježek z Tipsportu. Tato kancelář je jedničkou na trhu, loni utržila za sázky na MS v hokeji zhruba 200 milionů korun. Fortuna letos čeká tržby 120 milionů, tři miliony sázkaři vsadili ještě předtím, než turnaj vůbec začal.

Větší tržby: loňské zlato a internet

Větší tržby přijdou především proto, že se po loňském zlatém tažení českých hokejistů už nyní projevuje větší zájem sázkařů a rozšířenější je také sázení po internetu. „Internetové sázení jde nahoru a je pro nás důležité, byť po internetu sázejí kvalifikovanější sázkaři a my s nimi častěji prohráváme," řekl nedávno v rozhovoru pro Aktuálně.cz generální ředitel Fortuny Jiří Bunda.

Tipsport i jeho konkurenti připravili letos víc možností, jak přimět klienty jít do souboje s bookmakery.

Černý kůň: Slováci

Zatím se nejvíc sází na vítězství Česka, hlásí Tipsport. Fortuna zase vypsala kurzy, z nichž plyne, že favoritem turnaje je Rusko před Kanadou následované vyrovnanou dvojicí Česko a Švédsko. "Černý kůň mistrovství je jasný, Slovensko. Pořádá nejvýznamnější sportovní akci své novodobé historie a na jeho soupisce figurují jména, která nepotřebují další komentář," tvrdí Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Ale vyzkoušet můžete i detailnější znalosti (či spíše odhady). Třeba kolik úspěšných zákroků předvede český brankář Ondřej Pavelec, nebo komu to bude na turnaji u Dunaje nejlíp pálit. Mimochodem, nejlepším střelcem podle bookmakerů Tipsportu bude Rus Ilja Kovalčuk (1:8) a lépe než Jaromíru Jágrovi (1:17) se v českém dresu bude dařit dvěma jiným útočníkům: Romanu Červenkovi (1:13) a Patriku Eliášovi (1:15). Jágr je tedy podle vypsaných kurzů z Čechů až třetí.

Experti určující kurzy nevěří, že letošní turnaj v Bratislavě bude takovou vzpourou slabých jako loňský v Německu. "Rozdíl mezi nejlepší osmičkou a zbytkem hokejového světa je pořád zřejmý, i když se občas podaří některému z trpaslíků zaskočit věhlasný tým, dlouhodobě jsou stále výkonnostně slabší," říká vedoucí bookmaker Tipsportu Ladislav Pavlis.

Ze zápasů prvního víkendu ani v jednom případě nedali bookmakeři papírovým outsiderům větší šanci, Češi by tedy teoreticky měli porazit v sobotu večer Lotyše.

Potíže loterijní firmy Sazka, které lidé z oboru se zájmem sledují, se na souboji o sázkaře během MS projeví jen okrajově. U Sazky totiž kurzové sázení tvořilo jen malou, zhruba pěti-, šestiprocentní část jejích výdělků. To málo lidí, kteří u ní sázeli, nyní nejspíš využijí konkurenčních služeb.

"Naše čísla to příliš neovlivní," řekl Luboš Ježek z Tisportu.

 

Právě se děje

Další zprávy