Hyundai hrozí 2 miliony pokuty za přístup k lidem

Ekonomika Ekonomika
17. 3. 2010 13:14
Automobilka se neohradila proti zjištění kontrolorů, čeká ji správní řízení.
Na konci roku se rozhořely spory mezi zaměstnanci a vedením. Kontrola státu dala zapravdu zaměstnancům.
Na konci roku se rozhořely spory mezi zaměstnanci a vedením. Kontrola státu dala zapravdu zaměstnancům. | Foto: Radek Pecák

Nošovice - Až dvoumilionová pokuta hrozí nošovické automobilce Hyundai ve správním řízení, které se s ní chystá zahájit ostravský inspektorát práce.

Automobilka se totiž nijak neohradila proti zjištěním lednové kontroly, která našla padesátku prohřešků proti zákoníku práce, především v oblasti bezpečnosti práce a pracovních podmínek.

Oblastní inspektorát práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj už továrně uložil, aby zjištěné chyby dala do pořádku. Správní řízení by nejspíš mělo začít na přelomu března a dubna. Informovala o tom ČTK.

Kontroloři vyrazili do nošovické továrny poté, co odbory v automobilce opakovaně upozorňovaly na nařizování přesčasů a špatné pracovní podmínky. V prosinci dokonce zaměstnanci kvůli těmto potížím stávkovali.

Inspektoři jim dali zapravdu například u nařizování přesčasů - firma při něm nedodržovala zákonný postup. Hyundai také chyběly některé provozní předpisy, nedostatečně školila zaměstnance. Bez potíží se neobešla ani organizace práce a nočních směn.

 

Právě se děje

Další zprávy