Firmy získaly ve Vietnamu zakázky za 70 miliard

gaz
13. 9. 2007 16:00
Největší objednávkou je černouhelná elektrárna
Atomová elektrárna Temelín
Atomová elektrárna Temelín | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zástupci českých firem dnes v Praze s vietnamskými společnostmi podepsaly kontrakty za 3,5 miliardy dolarů (přibližně 69 miliard korun). S informací přišel internetový server iHned.cz.

Nejdůležitější objednávkou je stavba černouhelné elektrárny, kterou provede Škoda Praha. Dceřiná společnost elektrárenského gigantu ČEZ za ni získá tři miliardy dolarů.

Podpisy smluv se uskutečnily u příležitosti návštěvy vietnamského premiéra Nguyen Tan Dunga. Premiér s sebou přivezl na 50 podnikatelů, kteří se zde zúčastnili Česko-vietnamského podnikatelského a investičního fóra.

Nová česká investice ve Vietnamu by měla napravit pasivní obchodní bilanci, kterou Česko již několik let s jihoasijskou zemí má. Dle informací serveru v polovině letošního roku česko-vietnamská bilance vykázala schodek 77 milionů dolarů v neprospěch Česka. Vývoz činil jen 13 milionů dolarů, dovoz 90.

Na vietnamský trh by se chtěla česká vláda zaměřit dlouhodoběji. Proto v loňském roce odsouhlasila vývozní koncepci, která by měla český vývoz do jihoasijské země zvýšit. Vietnam se také ocitl mezi prioritním státy vládní exportní strategie let 2006 - 2010.

Českým podnikatelům se ve Vietnamu nabízejí příležitosti v celé řadě odvětví jako např. strojírenský, stavební či farmaceutický průmysl, uvedl server. Poslední velkou zakázku získaly české firmy ve Vietnamu loni v září. Při příležitosti zahraniční cesty Václava Klause byly podepsány kontrakty na stavbu cementárny a pivovaru.

V Česku žije přibližně 45 tisíc vietnamských občanů, podniká jich více něž polovina. Většina obchoduje s textilem či provozuje restauraci. Někteří z nich však nabízejí i překladatelské a právní služby či jsou majiteli cestovních a realitních kanceláří, napsal server. 

 

Právě se děje

Další zprávy