Drůbežáři se dohodli na cenách kuřat. Zaplatí miliony

Tomáš Fránek
19. 7. 2007 17:45
Zemědělci tvrdí, že je odírají obchodní řetězce

Brno - Dohoda sedmi chovatelů drůbeže o cenách masa se dodavatelům prodraží. Zemědělci totiž dostali pokutu ve výši 14 milionů korun za zakázaný kartel.

Pokutu firmám udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který zahájil správní řízení s drůbežáři na začátku letošního roku.

Sedm firem v polovině prosince loňského roku vyzvalo ostatní chovatele, aby přestali dodávat na český trh maso, pokud budou dál za kilogram drůbeže dostávat méně než 20 korun.

Odírají nás řetězce

Výzvu podepsaly Agrodružstvo Jevišovice, Karlov, Agroprodukt, Sušárna Pohořelice, Zemědělské družstvo Roštýn, Zemědělské družstvo Petřín a ZEVA Chlístovice.

  • Jak se rodí zakázaný kartel? Agent 007 by se přiučil - více ZDE

Podle původních informací podepsal výzvu i Promt Modřice, později se však podnik od prohlášení distancoval. Těchto sedm chovatelů dohromady vyprodukuje asi 50 tisíc tun drůbežího ročně.

"Takové chování není možné ospravedlnit ani okolnostmi ovlivňujícími produkci jatečné drůbeže (například ptačí chřipka, růst cen energií) a s tím spojenými výrobními náklady, či chováním jiných účastníků soutěže na trhu," uvedl šéf úřadu Martin Pecina.

Podle něj se jedná o natolik závažný protisoutěžní delikt, že se úřad rozhodl uvedené firmy pokutovat i přes jejich nepříznivé hospodářské výsledky za rok 2006 v oblasti chovu brojlerů.

Nejvyšší pokutu dostaly společnosti z Jevišovic (8 milionů) a Pohořelic (3,5 milionu), které dohodu iniciovaly.

Chovatelé po podpisu dohody odmítli, že by šlo o kartelovou dohodu. Tvrdili naopak, že nekalé je jednání obchodních řetězců a výkupců masa.

A  brání se i teď. "Pokuta je nesmyslná, my se určitě odvoláme a s velkou pravděpodobností tak udělají všichni. Přijde nám nelogické, že na jedné straně nás úřad lituje za hospodářské výsledky a na druhé straně nás pokutuje osmi miliony korun," řekl předseda Agrodružstva Jevišovice Bohumír Rada.

Úředníci antimonopolního úřadu podle něj nerozumí problémům zemědělců. "Jejich úroveň znalostí je srovnatelná s žáky střední školy zemědělské. Odůvodnění rozhodnutí nám zaslali na 31 stranách," dodal.

Na ztráty chovatelů upozornila loni v listopadu i Agrární komora.

Varovala, že kvůli nízkým výkupním cenám klesne domácí produkce a vzroste dovoz.

Foto: Reuters

Braňte se jinak

Antimonopolní úřad se chováním zemědělců zabýval několikrát. Z kartelu je podezříval už v roce 1999.

Tehdy firmy Drůbežářský podnik Libuš, Intergal Vrchovina, Moravskoslezské drůbežářské závody PROMT a Jihočeská drůbež jednaly ve shodě při sjednávání cen za dodávky chlazených a mražených kuřat obchodním řetězcům.

Antimonopolní úřad v minulosti doporučoval, aby svou vyjednávací pozici zlepšily vytvořením odbytových družstev.

V rámci nich by pak měly při jednání s odběrateli masa větší šanci a jejich kroky by navíc nebyly posuzovány jako kartel.

 

Právě se děje

Další zprávy