'Drtič bank' ochrání klienty 'Pošťáka'

Adam Junek
1. 2. 2007 0:00
Praha - Bývalý náměstek na ministerstvu financí Tomáš Prouza se podle zjištění deníku Aktuálně.cz stane ombudsmanem Poštovní spořitelny.
Bývalý náměstek ministra financí Tomáš Prouza
Bývalý náměstek ministra financí Tomáš Prouza | Foto: Ludvík Hradilek

Prouza měl za ministra Bohuslava Sobotky mimo jiné na starosti bankovní agendu. Konec roku 2005 se pak nesl v boji ministerstva proti bankovním poplatkům.

Nakonec z proklamovaných rázných kroků - například povinného zrušení poplatku za zrušení účtu - zbylo jen torzo.

Nyní jde Prouza "kopat" za klienty přímo do jedné z největších českých bank.

"Stane se ombudsmanem, neboli ředitelem klientských vztahů Poštovní spořitelny," sdělil deníku Aktuálně.cz zdroj blízký vedení banky pod podmínkou anonymity. Nezávisle na sobě to pak potvrdily další dva zdroje z finančního domu.

Oficiálně spořitelna jeho jmenování oznámí až dnes kolem poledne.

"Nemohu to komentovat," řekl pouze mluvčí spořitelny Martin Orság s odkazem na dnešní tiskovou konferenci.

Podle informací deníku Aktuálně.cz bude jeho úkolem vypracovat "etickou strategii". Bude tak moci politiku banky vůči klientům ovlivňovat zevnitř jedné banky podle potřeb jednotlivých klientských skupin, a ne jak chtěl na ministerstvu - centrálně pro všechny banky a klienty.

Prouzu z funkce náměstka sesadil první ministr financí Topolánkovy vlády Vlastimil Tlustý. Kromě bank měl před svým odchodem na starosti i agendu kolem přijímání společné evropské měny a přezdívalo se mu "pan euro". Byl rozhodně pro brzké přijetí jednotné měny, protože zpoždění "by poškodilo Českou republiku v očích investorů".

Spolu s ním z resortu odcházel i další náměstek Karel Goldemund.

Po přestřelce s Tlustým ohledně stavu veřejných financí byl ze své funkce odvolán i první náměstek ministra Eduard Janota, přezdívaný "pan rozpočet".

Toho již do funkce náměstka pro rozpočet povolal zpět nový ministr Miroslav Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy